Frykter Florence vil bli liggende ved kysten

Meteorologer frykter at orkanen Florence skal legge seg i ro ved USAs østkyst i flere dager. Store områder kan bli rammet av stormflo og enorme mengder regn.

Publisert:

FLORENCE: Et bilde av orkanen Florence tatt fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) onsdag. Foto: NASA / AP / NTB scanpix

NTB

– Kom dere ut av dens vei. Ikke lek med den, dette er en stor en, oppfordrer president Donald Trump innbyggerne i de utsatte områdene.

Endringer i orkanvarslene gjør at steder som før ble ansett som forholdsvis trygge, er kommet i faresonen. I tillegg til flere andre delstater risikerer Georgia å bli rammet av Florence.

Georgias guvernør Nathan Deal erklærte onsdag unntakstilstand i hele delstaten. Tidligere er unntakstilstand blitt erklært i North Carolina, South Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington.

NÆRMER SEG: En kvinne står ved kysten i North Carolina og ser på skyene mens orkanen Florence nærmer seg. Foto: AP / NTB scanpix.

Florence svekket seg litt noen timer seinere til en kategori 3-orkan. Det innebærer vedvarende vindstyrker på opptil 57 meter per sekund.

– Dårlige nyheter

USAs nasjonale orkansenter tror Florence vil bevege seg noe lenger sør og vest enn tidligere antatt. I tillegg ser det ut til at den kan bli liggende rett utenfor kysten i flere dager før den beveger seg innover i landet lørdag.

FORSTERKER: En North Carolina-innbygger forsterker huset sitt mot orkanen Florence. Foto: AP / NTB scanpix.

– Dette er usedvanlig dårlige nyheter, sier orkanforsker Brian McNoldy ved University of Miami.

Stormflo og ekstrem nedbør kan ramme en større del av kysten enn ekspertene tidligere regnet med.

Det fryktes at vannstanden noen steder vil stige nesten fire meter. I enkelte områder er det varslet nesten en meter nedbør.

Én av meteorologenes datamodeller har tidligere beregnet at nedbørsmengdene kan bli større enn 1 meter – nærmere bestemt 1.140 millimeter i deler av North Carolina.

25 meter høye bølger

DIRIGERER: En politimann fra South Carolina dirigerer trafikken mens folk prøver å komme seg unna områdene som ventes å bli rammet av Florence. Foto: AP / NTB scanpix.

Onsdag ble det registrert 25 meter høye bølger nær orkanens øye ute i Atlanterhavet. Uværet nærmer seg kysten med en fart på 24 kilometer i timen.

Rundt 1,7 millioner mennesker har fått ordrer eller oppfordringer om å evakuere. På motorveiene er det lange køer av folk som forsøker å komme seg vekk fra de utsatte områdene.

I områdene som kan bli rammet, ligger det en rekke atomkraftverk og industrianlegg med store avfallslagre. Myndighetene sender ekstra inspektører til fire kjernekraftverk og trapper opp bemanningen i tilfelle noen av dem får problemer.

– Må komme seg bort

Mens mange innbyggere langs kysten har lystret myndighetenes evakueringsordrer, har andre spikret planker på husene og butikkene sine i håp om å kunne stå imot stormen.

North Carolinas guvernør Roy Cooper advarer om at det kan være svært risikabelt å bli værende hjemme.

– Alle i evakueringssonen må å komme seg bort umiddelbart, sier han.

– Dette er ikke en storm folk trenger å stå imot. Dette er en storm som er historisk, kanskje en hendelse som kun skjer gang i livet.

Publisert: