Kvinnelig selvmordsbomber i Amman overlevde

En kvinnelig selvmordsbomber klarte ikke å utløse sprengladningen mot et hotell i Amman onsdag kveld og sitter arrestert, opplyser Jordans kong Abdullah.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

– Jeg er nettopp blitt orientert av våre etterretningsfolk om at det var en fjerde selvmordsbomber onsdag, en kvinne som ikke klarte å sprenge seg selv i lufta. Hun er tatt i forvaring og sitter arrestert, sa kongen til en gruppe redaktører søndag.

Jordansk politi var onsdag raskt ute med å understreke at det var fire selvmordsbombere, blant dem et ektepar, som sto bak den samkjørte aksjonen mot de tre storhotellene i Amman.

Men så sent som lørdag understreket landets visestatsminister Marwan al-Muasher at det dreide seg om tre bombemenn og avviste alle spekulasjoner om at en kvinne var innblandet. Søndag kunne Muasher legge fram en annen versjon.

Vises på TV

Jordanske tjenestemenn har identifisert de tre selvmordsbomberne som sammen med 54 uskyldige ofre, mistet livet i aksjonene mot hotellene Hyatt, Radisson-SAS og Days Inn onsdag kveld.

Den fjerde er kvinnen Sajida al-Rishawi, som ikke klarte å utløse tennmekanismen til sprengstoffet som hun hadde festet til kroppen. Dermed overlevde hun infernoet, men hennes ektemann mistet livet.

– Hun dro i snora som skulle utløse sprengladningen, men ingenting skjedde. Så kom hennes ektemann og skjøv henne ut av bankettsalen der festkledde mennesker var samlet til bryllupsfeiring, sa Muasher på en meget godt besøkt pressekonferanse i Amman søndag.

Visestatsministeren opplyste at kvinnen som overlevde, ville bli vist fram på jordansk TV og la til at hun fremdeles hadde beltet med sprengstoffet på seg da hun ble arrestert.

Muasher opplyste videre at den arresterte kvinnen er søster til Samir Mubarak Atrous al-Rishawi, som tidligere sto lederen for al-Qaida i Irak, Abu Musab al-Zarqawi, svært nær.

Alle irakere

Al-Qaida har tatt på seg hele ansvaret for udåden onsdag, og hevdet allerede samme kveld at det var fire selvmordsbombere, blant dem en kvinne. Alle var irakere, og målet for aksjonene var storhotellene som ofte ble benyttet av utlendinger som var på oppdrag i Irak.

Muasher understreket søndag at selvmordsbomberne ikke bare var irakere, men alle var fra landets vestlige provins Anbar, som grenser mot Jordan og der sunniaraberne har et sterkt fotfeste.

– Terroristene tok seg inn i Jordan fire dager før de aksjonerte, og hver av dem hadde et belte med 5-10 kilo sprengstoff rundt livet, opplyste Muasher før han kom med navnene på de tre bombemennene som mistet livet: Safar Mohammed Ali, Rawad Jasim Mohammed Abid og ektemannen til kvinnen som overlevde, Ali Hussein al-Shimeri.

Kongens holdning

Kong Abdullah og Jordan regnes blant USAs fremste allierte i regionen, og kongen nekter konsekvent å legge om sin utenrikspolitiske kurs etter press fra al-Qaida og andre terrornettverk.

Men kong Abdullah står foran viktige avgjørelser i tiden som kommer etter at Jordan så tydelig er blitt et mål for terroristenes aksjoner, etter at landet lenge har vært sett på som en fredelig plett i en urolig og blodig region.

Kongen og hans regjering støttet den amerikanske invasjonen av Irak i 2003, noe som skapte raseri i store deler av befolkningen, som er palestinere og stiller seg svært fiendtlig til USAs politiske linje i Midtøsten.

De nære bånd til USA vil kong Abdullah understreke på nytt mandag når han møter utenriksminister Condoleezza Rice, som er på rundreise i Midtøsten og som legger en snarvisitt innom kongedømmet Jordan.

Publisert: