USA bomber mål i Sirte

Amerikanske kampfly bombet mandag antatte IS-mål i Sirte i Libya.

KAMPER: En mann som kjemper for en gruppe som samarbeider med den FN-støttede regjeringen søker tilflukt under kamper med IS-soldater i Sirte søndag. NTB SCANPIX

NTB

Det skal være første gang at amerikanske jagerfly er på vingene over byen Sirte. Angrepene mandag skjedde på forespørsel fra Libyas FN-støttede samlingsregjering.

— Regjeringen og hærsjefen henvendte seg med en forespørsel om direkte bistand til å utføre målrettede flyangrep. De første angrepene startet i dag mot stillinger i Sirte, sier statsminister Fayez Serraj.

Han opplyser at angrepene førte til et stort antall drepte, uten å spesifisere hvor mange. Serraj legger til at det ikke skal utplasseres amerikanske styrker på bakken.

Flyangrepene mandag markerer starten på en mer intensivert rolle for USA i kampen mot IS i Libya.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet. Det ble holdt valg i 2012, og året etter ble den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen jaget ut av Tripoli og søkte tilflukt i Tobruk øst i landet. En allianse av islamistgrupper og klanbaserte militser etablerte en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli.

I februar i år ble det opprettet en tredje regjering i landet - en FN-støttet regjering som foreløpig har liten makt og kontroll.