Abbas skrinlegger Oslo-avtalen

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sier Palestina trekker seg fra Oslo-avtalen. Palestina er ikke lenger bundet av inngåtte avtaler med Israel, slår han fast.

Palestinas president Mahmoud Abbas i Ramallah på Vestbredden i begynnelsen av september. Foto: Mohamed Torokman / Reuters / NTB

NTB

– Vår tålmodighet har tatt slutt, sa Abbas i sin tale til FNs hovedforsamling onsdag ettermiddag.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til talen, som fant sted før seremonien som skal holdes for å heise det palestinske flagget for første gang ved FN-bygningen i New York.

– Takk til alle som stemte i favør av resolusjonen tidligere denne måneden og som gjør det mulig for oss å heise flagget i FN, sa Abbas i sin tale.

Les også:

Les også

Netanyahu: - Abbas' tale egger til uro

Medlemskap

Palestina har bare observatørstatus i FN, men Abbas mener Palestina fortjener fullt medlemskap og anerkjennelse som stat på linje med FNs 193 andre medlemsland.

Han sa også i talen at han ser fram til å heise det palestinske flagget i Øst-Jerusalem, som skal bli Palestinas hovedstad, sa Abbas.

Han kom også inn på at målet er å få på plass en forent palestinsk regjering for Gaza og Vestbredden.

– Vi aksepterer ikke midlertidige løsninger eller en fragmentert stat. Vi vil ikke tillate dette. Vi vil ha en forent regjering, sa Abbas.

Internasjonal beskyttelse

Palestinernes president ba FN om internasjonal beskyttelse mot Israel og gjorde det klart at han ikke lenger anser seg bundet av tidligere avtaler som er inngått med Israel. Israel må gjenoppta sitt ansvar som okkupantmakt, slo 80 år gamle Abbas fast.

I forkant av talen var det ventet at han kom til å «slippe en bombe» fra talerstolen, og de fleste spekulasjonene dreide seg om at ville erklære sin egen avgang som president. En annen teori gikk ut på at han kom til å kunngjøre at Den palestinske selvstyremyndigheten skal oppløses og hele ansvaret for okkupasjonen av Vestbredden overlates til Israel. Palestinsk frustrasjon over at fredsprosessen med Israel har stoppet, skal være bakgrunnen for vurderingene.

Flagg

Ifølge nyhetsbyrået DPA forsøkte USA å presse Abbas til å dempe budskapet i talen, noe han skal ha gått med på.

Et stort antall stats— og regjeringssjefer er ventet til flaggseremonien onsdag kveld norsk tid, mens andre vil holde seg borte for å markere motstand mot flaggheisingen. Å heise flagget er et «håpets øyeblikk», har Abbas sagt.

– Det er på tide å endelig oppnå uavhengighet for staten Palestina gjennom en fredelig løsning på konflikten mellom Palestina og Israel, skriver presidenten i en kronikk i den amerikanske nettavisen Huffington Post.

Flertall for vold

Men ikke alle ønsker en fredelig løsning. Ifølge en meningsmåling utført av Palestinian Centre for Policy and Survey Research viser at 57 prosent av palestinerne på Vestbredden og Gazastripen nå støtter et væpnet opprør mot Israel, mot 49 prosent for tre måneder siden.

Dette er en like stor andel som like før den andre intifadaen brøt ut i de palestinske områdene i 2000. To av tre spurte mener også at Abbas bør trekke seg som president, viser målingen.

Opptøyer i Jerusalem

En viktig kilde til palestinsk frustrasjon den siste tiden er frykt for at Israel skal endre reglene for besøk ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Moskeen ligger på stedet som jødene kaller Tempelhøyden, og dagens regler sier at jøder ikke har lov til å be oppe på selve høyden. Den siste måneden har israelsk politi flere ganger tatt seg inn i al-Aqsa-moskeen, og det har vært en rekke sammenstøt mellom israelske politifolk og palestinske ungdommer.

Den fundamentalistiske Hamas-bevegelsen sa denne uken at situasjonen ved al-Aqsa kan utløse et nytt palestinsk opprør – en intifada – som det vil bli umulig å stanse.

President Abbas har på sin side varslet at sammenstøtene i Jerusalem kan forårsake en intifada «som vi ikke ønsker».