Etterforskningen etter Germanwings-styrten utvides

Flere leger konkluderte med at Germanwings-piloten som med hensikt styrtet et passasjerfly, ikke var skikket til å fly. Nå vil franske myndigheter undersøke om noen kan holdes ansvarlig.

FRAKTET: Rettsmedisinere ble busset inn til Seyne-les-Alpes for å bli fraktet videre med helikopter til ulykkesstedet. 150 mennesker var på flyet som styrtet. Roar Christiansen (arkiv)

NTB

Annenflygeren Andreas Lubitz oppsøkte 41 leger i løpet av fem år. Bare i måneden før styrten snakket han med sju leger, opplyste Brice Robin, som er statsadvokat i Marseille, etter et møte med 200 pårørende til ofrene for styrten.

Robin sier Lubitz var bekymret for helsa og redd for å miste synet. Han skal ha lidd av alvorlig depresjon og «psykose», ifølge statsadvokaten.

Synstap og angst

Blant legene flygeren oppsøkte var både allmennleger, psykiatere og øre-, nese— og halsspesialister. Flere av legene som er avhørt av tyske etterforskere, har forklart at Lubitz klaget over at han bare hadde 30 prosents syn, så lysglimt og led av angst som førte til søvnproblemer.

Lubitz skal ha sagt at «livet har ingen mening med dette synstapet».

I tråd med tyske lover kunne ikke legene gi opplysninger om flygerens helsetilstand til hans arbeidsgiver, men vurderingene av dette blir et sentralt punkt i den franske etterforskningen.

— Hvordan håndtere det medisinske fritaket når du står overfor en sårbar pilot, det vil bli et nøkkelspørsmål, sier Robin.

Uaktsomt drap

Franske myndigheter starter nå en etterforskning av om noen av dem som har vært i kontakt med Lubitz kan holdes ansvarlig for uaktsomt drap. Siden flygeren selv er død, åpner ikke fransk lov for en formell drapsetterforskning av ham. Tre dommere er utpekt som etterforskningsledere.

Flystyrten 24. mars kostet 150 mennesker livet. Sørgende slektninger fikk på møtet i Paris torsdag se tre forskjellige rekonstruksjoner av hva som hendte i cockpiten før flyet traff fjellsiden.