Trump med cruzkontroll på nominasjonen

Donald Trump ser ustoppelig ut i den republikanske nominasjonskampen etter å ha tatt en nøkkelseier i Indiana og samtidig kvittet seg med sin argeste konkurrent.

SLAGEN: Det er ikke mye mer igjen av kampgløden til Ted Cruz. NTB Scanpix

NTB

Mangemilliardæren var uvanlig mild da han gikk på talerstolen for å kommentere Ted Cruz' exit fra valgkampen. Den erkekonservative senatoren fra Texas trakk seg etter at nok en nominasjonsrunde endte i Trumps favør.

— Jeg vet ikke om han liker meg eller ikke, men jeg må si at Ted Cruz er en enormt sterk konkurrent. En tøff, smart fyr. Og han har en fantastisk framtid, så jeg vil gratulere ham, sa Trump etter at nyheten om at hans farligste utfordrer er ute av dansen.

Selvsikker

Trolig snapper Trump opp alle de 57 landsmøtedelegatene fra Indiana, noe som vil gjøre at han har samlet 1.013 delegater totalt. 1.237 delegater kreves for å sikre nominasjonen før landsmøtet i juli, og den frittalende forretningsmannen levnet liten tvil om at han planlegger å gjøre akkurat det.

Den amerikanske drømmen er død:

Les også

Sven Egil Omdal: «Europas mareritt kommer ovenfra»

— Folk i Indiana har vært utrolige. Vi hadde en stor seier i dag, og vi skal fortsette å vinne stort, sa Trump og gjorde et poeng av all den negative reklamen mot ham i forkant av valget.

— Jeg tenkte «hvordan kan vi vinne nå?». Men folk her er så smarte. De kjøper det ikke. Det er brukt vanvittige summer, 8 millioner dollar, på reklamer mot meg. Vi har brukt 900.000 dollar her. Det får meg til å føle meg skikkelig bra.

Sjanseløs mot Clinton?

Med Ted Cruz ute av dansen, er det bare John Kasich som ser ut til å kunne stikke kjepper i hjulene for Trumps forsøk på å bli presidentkandidat. Men Ohio-guvernøren har bare samlet 153 delegater, og han ser ikke ut til å bekymre Trump i det hele tatt.

— Nå går vi etter Hillary Clinton. Hun vil ikke bli en bra president, men en dårlig en. Hun forstår ikke handel, og hun forsvarer ikke folks arbeidsplasser, hevdet han.

Koch-vending:

Les også

Ultrakonservative brødre flykter fra Trump til Clinton

Innad i Det republikanske partiet er det ikke nok ikke alle som er like fornøyd. Mange mener at Trump er for splittende, og at han kommer til å bli knust i et eventuelt presidentvalg mot Hillary Clinton.

Clinton holder for øvrig stø kurs på demokratisk side, tross et ganske knepent tap for Sanders i Indiana. Sistnevnte ligger an til å få 53 prosent av stemmene og dermed noen flere delegater der enn den tidligere førstedamen.

Urealistisk

For Ted Cruz ble tirsdagens valg akkurat så avgjørende som mange hadde spådd på forhånd. Texas-senatoren konkluderte med at veien mot Det hvite hus nå er stengt for hans del.

SEIERHERREN: Donald J. Trump har lagt bak seg sin hovedkonkurrent. NTB Scanpix

— Fra starten av har jeg sagt at jeg vil fortsette så lenge det finnes en levedyktig vei mot valget. I kveld er jeg lei meg for å si at denne veien er blitt stengt, sa Cruz til sine tilhengere i Indianapolis.- Vi har gitt alt, men velgerne har valgt en annen vei. Så vi legger ned vår kampanje. Men vi legger ikke ned vår kamp for frihet, fortsatte Cruz.

Han hadde 546 delegater, bare drøyt halvparten så mange som Trump, før han ga seg tirsdag.