Obama-frieri positivt mottatt

Barack Obama tilbyr Iran en «ny start» i et videoopptak. Iran svarer forsiktig positivt.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

– Jeg ønsker å snakke direkte til det iranske folk og lederne av Den islamske republikken Iran. Vi ønsker en ny start, sier Obama i videotalen som er tekstet på farsi.

I opptaket går Obama lenger enn han tidligere har gjort i å strekke ut hånden til regimet i Teheran.

– Min administrasjon forplikter seg nå til diplomati når det gjelder sakene som opptar oss, og vi vil jobbe gjennom konstruktive kanaler, sier Obama.

Videoopptaket skal distribueres til TV-stasjoner i Midtøsten i forbindelse med en den iranske helligdagen nowruz, som både er en feiring av nyttår og våren.

Rådgiver

En av rådgiverne til Irans president Mahmoud Ahmadinejad sier i en kommentar at utspillet er velkomment.

– Vi ønsker velkommen den amerikanske presidentens ønske om å legge til side gamle uoverensstemmelser, sier Ali Akbar Javanfekr til nyhetsbyrået AFP.

Han gir imidlertid ingen signaler om at Iran har noe å beklage.

– Måten å gjøre det på er ikke at Iran skal glemme USAs tidligere fiendtlige og aggressive holdning, tilføyer han., og sier at Obama ikke har kommet med noe konkret.

– Han må gå lenger enn til ord og gjøre noe i handling. Da vil ikke Irans regjering vende ham ryggen, sier rådgiveren.

Avstår fra trusler

Forholdet til USA har vært anstrengt siden Iran ble proklamert som islamsk republikk i 1979, og har ikke blitt bedre av Irans atomambisjoner og angivelige støtte til islamistiske grupperinger de siste årene.

Obama lover iranerne å følge en annen linje enn forgjengeren George W. Bush, som inkluderte landet i det han kalte «Ondskapens akse».

– Denne prosessen skal ikke drives frem ved hjelp av trusler. Vi ønsker et ærlig forhold basert på gjensidig respekt, sier Obama.

– Iran må gjøre sin del

Han ønsker Iran velkommen inn til sin «rettmessige plass i verdenssamfunnet», men insisterer også på at myndighetene i Teheran må gjøre sin del for at en forsoning kan finne sted.

– Denne plassen er deres, men med den følger det også et ansvar, og den oppnås ikke ved hjelp av våpen og terror, men gjennom fredelige handlinger som demonstrerer det iranske folks virkelige storhet, påpeker presidenten.

– Storhet måles ikke etter hvor stor evne man har til å ødelegge, men hva man klarer å skape, legger han til.

Publisert: