Frykter for full borgerkrig
Det er frykt full borgerkrig på Sri Lanka etter at Tamiltigrenes politiske leder S.P. Tamilselvan er drept i et flyangrep.
- NTB

Tamilselvan, som også var forhandlingsleder for Tamiltigrene (LTTE) i internasjonale fredsforhandlinger, ble drept i et srilankisk flyangrep fredag morgen. Fem andre LTTE-ledere mistet også livet i angrepet, blant dem flere medlemmer av Tamiltigrenes forhandlingsdelegasjon.
Tamilselvan var en sentral aktør i fredsprosessen på Sri Lanka gjennom flere år, sier miljø— og utviklingsminister Erik Solheim (SV).
— Jeg har kjent Tamilselvan i snart et tiår. Gjennom de siste årene ble han et viktig kontaktpunkt til de tamilske tigrene for Norge som tilrettelegger for fredsprosessen på Sri Lanka. Hans lederskap av LTTEs politiske ving og hans bidrag var viktige for fredsprosessen. Hans død er et stort tap, sier Solheim, som er dypt bekymret over opptrappingen av konflikten.
- Ta ut en etter en
Forsvarsdepartementet på Sri Lanka sier militæret iverksatte angrepet etter å ha fått informasjon om at LTTE-ledere skulle møtes i Kilinochchi nord på Sri Lanka. Det er uklart om de visste at Tamilselvan var blant deltakerne.
Forsvarsminister Gotabaya Rajapaksa, bror av president Mahinda Rajapaksa, sier de militære vil ta ut resten av Tamiltigrenes ledere, en for en.
— Vi vet hvor deres ledere er. Jeg kjenner tilholdsstedet til alle lederne. Vi kan ta dem en etter en, sier Rajapaksa til Reuters.
Militær opptrapping
Angrepet kommer to uker etter at Tamiltigrene angrep en flybase og påførte Sri Lankas luftvåpen et sviende tap.
Angrepene demonstrerer at begge parter nå satser på militær opptrapping, mener analytikere. Håpet om fredssamtaler er mindre enn på lang tid. Våpenhvileavtalen som ble inngått med norsk hjelp i 2002, eksisterer bare på papiret, fordi verken regjeringen eller LTTE-geriljaen vil ta belastningen ved formelt å si den opp.
Nummer to i LTTE
40 år gamle S.P. Tamilselvan ble betraktet som nummer to i LTTE-hierarkiet. Fordi topplederen Velupillai Prabhakaran sjelden viser seg offentlig, var Tamilselvan Tamiltigrenes ansikt utad. Han ledet også LTTE-delegasjonen i den siste, mislykkede, runden med fredsforhandlinger høsten 2006. Han har hatt hyppige møter med nåværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og andre norske fredsutsendinger, og han har flere ganger vært i Norge.
Med hans død har norske fredsdiplomater også mistet sitt kontaktpunkt med Tamiltigrene.
Landesorg Tamiltigrene har proklamert tre dagers landesorg etter Tamilselvans død. Også i Oslo vil tamiler samles til minnestund, sier Rooban Sivarajah i Tamilsk samordningsutvalg til NTB.
— Dette er triste nyheter for tamiler både i Norge og resten av verden, sier Sivarajah.
— Vi ønsker en rettferdig fred. Når regjeringen på Sri Lanka dreper tamilenes leder for fredsprosessen, viser det at de bare satser på en militær løsning, på sine premisser. Siste rest av fredsprosessen er bombet i filler, og tamilene har ikke annet valg enn å svare på angrepene, sier han.
Observatører Også det nordiske observatørkorpset på Sri Lanka, SLMM, som skal overvåke den nærmest ikke-eksisterende våpenhvileavtalen, regner med at fredagens angrep vil få konsekvenser.
— Jeg vil ikke spekulere, men det er klart at dette er en viktig hendelse som neppe vil gjøre situasjonen enklere. Tamilselvan var en nøkkelperson i kontakten mellom partene, sier SLMMs leder Lars Sølvberg.
Observatørkorpset ble opprettet samtidig med våpenhvileavtalen i 2002, og består nå av 30 observatører fra Norge og Island. De har ikke lenger mulighet til å undersøke alle bruddene på våpenhvilen. Det siste halvannet året er rundt 5.000 mennesker drept i kamper og voldshandlinger på Sri Lanka.