Putin vil ikke gjenoppta angrepene mot Aleppo

President Vladimir Putin avviser det russiske forsvarsdepartementets oppfordring om å gjenoppta flyangrepene mot Aleppo i Syria.

Publisert:

KAMPER: Røyk stiger opp etter et artilleriangrep ved veien mot flyplassen utenfor Aleppo i Syria fredag. Foto: NTB scanpix

NTB

En talsmann for Kreml sier Putin ikke mener det er riktig å begynne angrepene igjen nå.

I ti dager har Russland hatt det de kaller en humanitær pause i angrepene mot den opprørerkontrollerte, østlige delen av Aleppo.

Etter at opprørere i byen fredag forsøkte seg på en offensiv, konkluderte det russiske forsvarsdepartementet at pausen hadde vart lenge nok.

– Vi har bedt vår øverstkommanderende om å få gjenoppta flyangrepene, sa generalløytnant Sergej Rudskoj.

Men oppfordringen ble altså avvist av Putin.

Les også

FN-sjef kaller Aleppo «et slakteri»

Sivile drept

Målet med opprørernes offensiv er å bryte de syriske regjeringsstyrkenes beleiring av Aleppo.

– Offensiven vil få slutt på regimets okkupasjon av Vest-Aleppo og bryte beleiringen av befolkningen som er fanget inne i byen, sier Abu Yusef Muhajir fra den islamistiske opprørsgruppen Ahrar al-Sham.

Dette er i dag en av de største gruppene som kjemper mot Syrias president Bahar al-Assad. Også Fateh al-Sham, som tidligere het Nusrafronten og var tilknyttet al-Qaida, deltar i forsøket på å bryte beleiringen.

Minst 15 sivile er så langt drept i opprørsoffensiven, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Statlige syriske medier hevder at opprørerne så langt har mislyktes i forsøket.

– Terrorgruppene har ikke rykket fram, og kampene fortsetter, meldte syrisk TV fredag.

– Guddommelig flyforbud

Opprørerne skal ha avfyrt hundrevis av raketter mot regjeringskontrollerte deler av Aleppo. Ifølge syrisk TV har de også brukt selvmordsbombere i offensiven.

SOHR bekrefter at opprørerne sprengte flere bilbomber fredag morgen, og i ett av angrepene skal en fremmedkriger har kjørt en stridsvogn opp til en av regjeringsstyrkenes stillinger for deretter å utløse en sprengladning.

Fremmedkrigeren skal ha vært en fransk statsborger som har sluttet seg til Fateh al-Sham.

Opprørerne tenkte på bildekk for å røyklegge byen og hindre sikten for russiske og syriske kampfly. Flammene ble slukket av kraftig regn, men idet røyken forsvant, skal nedbøren ha gjort forholdene vanskelig for kampflyene.

En opprører i byen erklærte at en «guddommelig flyforbudssone» var opprettet takket være regnet.

Møte i Moskva

Samtidig som opprørerne gikk på offensiven i Aleppo, satt Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i møte med utenriksministrene fra Syria og Iran i Moskva.

Under en felles pressekonferanse etter møtet sa den syriske ministeren Walid Muallem at regjeringen i Damaskus er villig til å gå med på en ny humanitær pause i Aleppo. Men bare dersom opprørerne i byen slutter opp om en slik pause i kamphandlingene og lar sivile som ønsker det, få forlate de opprørskontrollerte delene av byen.

På ettermiddagen fredag kom det meldinger om at situasjonen i Aleppo var roligere, etter omfattende opprørsangrep tidligere på dagen.

Publisert: