Obama: - De har rykket fram raskere enn ventet

USAs president mener det vil ta tid å løse situasjonen i Irak.

Publisert Publisert

BLODIG KAMP: Dette bildet er fra tidligere i uken da kurdiske tropper støtte sammen med ISIL-soldater utenfor Sinjar vest for Mosul. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Problemet i Irak blir ikke løst på noen uker. Dette kommer til å ta tid, sa president Barack Obama i en uttalelse lørdag.

Obama sier at de ikke har satt en tidsplan for sine operasjoner i Irak, men understreker at det viktigste er at landet får på plass en samlingsregjering.

Han kom med uttalelsen på plenen foran Det hvite hus før han reiste på sommerferie.

Mange drept

USA har sendt fly tilbake til Irak for å hjelpe flyktningene som er fanget av islamistgruppen ISIL.Amerikanske jagerfly slapp bomber mot ISILs leirer i Khazar-området mellom den opprørsstyrte byen Mosul og kurdiske Arbil. Lørdag er minst 20 ISIL-opprørere drept. I tillegg er 55 opprørere skadd, ifølge kurdiske myndigheter.

USA startet fredag luftangrep mot gruppen Den islamske staten (ISIL) for å sikre de amerikanske mannskapene i landet, og for å bryte omringningen av Sinjar-fjellet der tusenvis av flyktninger sitter fanget.

Obama sier at luftangrepene vil fortsette «så lenge det er nødvendig». Han sier at også den humanitære innsatsen overfor flyktningene som sitter fanget på Sinjar-fjellet i Nord-Irak fortsetter.

— De tusenvis, kanskje titusenvis, irakerne som flyktet til fjellet er i ferd med å sulte og tørste i hjel. Maten og vannet vi har sluppet ned til dem, vil hjelpe dem å overleve, sier han.

Forhindre massakre

Presidenten, som gikk til valg på å trekke amerikanske styrker ut av Irak, forklarer inngripenen slik:

— USA kan ikke og bør ikke gripe inn hver gang det er en krise i verden. Men i en slik situasjon, der det er fare for en massakre av mange uskyldige mennesker og vi har muligheten til å forhindre det, så kan vi ikke se bort, sier han.

Mange av flyktningene på fjellet er yezidikurdere. Vian Dakhil, som er yezidikurder og medlem av den irakiske nasjonalforsamlingen, tror tiden er i ferd med å renne ut for flyktningene på fjellet.

— Vi har en eller to dager på oss for å redde dem. Etter det vil de begynne å dø i hopetall, sier Dakhil. (©NTB)

Publisert