- Obama godkjente avlytting - ville vite alt om Merkel

USAs president Barack Obama ville vite alt om Angela Merkel og godkjente avlyttingen av henne, skriver avisen Bild am Sonntag.

Publisert Publisert

KREVER FORKLARING: Opplysningene tidligere i uken fikk Angela Merkel til å ringe personlig til Barack Obama og be om en forklaring. Foto: SCANPIX

  • NTB

Da en sint Merkel ringte Obama onsdag forsikret presidenten ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung statsministeren om at han ikke kjente til at etterretningsorganisasjonen NSA hadde avlyttet henne.

Men dette stemmer ikke, ifølge Bild am Sonntag. Avisen skriver at Obama i 2010 personlig godkjente spionasje mot Merkel, og viser til kilder i den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.

Kildene hevder at NSA-sjefen Keith Alexander fortalte Obama om avlyttingen, og at Det hvite hus senere skal ha bedt om en omfattende mappe på Merkel. Obama skal ikke ha stolt på Merkel, og budskapet til NSA var: «Hvem er denne kvinnen egentlig?», skriver Bild am Sonntag.

Utvidet avlyttingen

Ifølge avisen utvidet NSA sin avlytting av Merkel utover den usikrede mobiltelefonen fra partiet. De hacket seg også inn på hennes antatt sikre mobiltelefoner. Dermed hadde NSA tilgang til alle Merkels mobiltelefonsamtaler og tekstmeldinger. Men fastlinjen på Merkels kontor, som hun vanligvis bruker til samtaler med andre stats— og regjeringssjefer, skal ikke ha blitt avlyttet.

Etterretningsopplysningene om Merkel skal ha blitt sendt rett til Det hvite hus, ikke til etterretningstjenestens hovedkvarter i Maryland først, slik som er vanlig praksis.

Ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel kan Merkel ha vært overvåket NSA i mer enn ti år. Magasinet hevder å sitte på opplysninger som viser at National Security Agency (NSA) har hatt tilgang til Merkels telefon helt siden 2002.

Ifølge Bild am Sonntag ble også Merkels forgjenger Gerhard Schröder spionert på. Den angivelige avlyttingen skal ha startet under president George W. Bush.

80 spionsentre

Merkels telefon skal ha vært oppført på en liste som «GE kansler Merkel», og Der Spiegel hevder at telefonen sto på den samme listen da Barack Obama besøkte Berlin i juni.

Denne listen ble ført av en underavdeling av NSA, kalt Special Collection Service (SCS). I et dokument Spiegel hevder stammer fra SCS, heter det at organisasjonen hadde «en ikke lovlig registrert spionavdeling» i den amerikanske ambassaden i Berlin. I det samme dokumentet slår SCS fast at det ville føre til alvorlig skade på forholdet mellom de to landene dersom dette skulle bli kjent.

I et annet hemmelig dokument fra 2010 som Spiegel siterer fra, heter det at USA skal ha hatt 80 lignende sentre over hele verden, hvorav 19 i Europa

Tyskland sender neste uke sine etterretningssjefer til USA for å få klarhet i saken om amerikansk avlytting av statsminister Angela Merkel.

Publisert