- Jeg har mistet tiltroen til rettssystemet på Kanariøyene

Trondheimskvinnene på Gran Canaria trekker anmeldelsen for å bli ferdig med saken. Det samme gjør sjåføren.

SLÅTT I ANSIKTET: Slik ser Renate Hagen Brattetaule ut etter angrepet. Hun forteller at hun ble slått hardt med knyttneve i ansiktet, og deiset bakhodet i asfalten i fallet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Fredag skulle fengslingsmøtet mot taxisjåføren som skal ha slått, bitt og kjørt på de to norske kvinnene på ferie på Gran Canaria startet.

Slik gikk det ikke. Etter et møte med en dommer, ble både kvinnene og sjåføren anbefalt å trekke anmeldelsene sine. Skulle saken ha gått for retten, måtte kvinnene reist ned igjen om to uker.

— Jeg har mistet tiltroen til rettssystemet på Kanariøyene, sier Anette Skjemstad (31).

Hun og Renate Hagen Brattetaule (26) fra Trondheim er skuffet over utfallet av dagens rettsrunde.

De forteller at dommeren gjorde det klart at venninnene kunne risikere å bli dømt, på samme måte som sjåføren, og at det trolig ville bli en lav erstatning hvis de vant sin sak. På grunn av at sjåføren også har anmeldt kvinnene, ville de bli nødt til å dra tilbake til ny rettssak om to uker, og bekoste reise og opphold selv. Det orker de ikke tanken på, sier de.

FØR MØTET I RETTEN: Kvinnene var tydelig nervøse fredag formiddag.

Ifølge kvinnene har sjåføren anmeldt dem for ikke å betale, ødelegge mobiltelefonen hans og påført ham noen skader.

Har du tips til denne saken? Send oss en epost!

— Vi orker ikke mer

Tre muligheter ble lagt frem av dommeren: Rettssaken mot drosjesjåføren ble kjørt i dag, og rettssaken mot Anette og Renate om to uker, en av partene trekker saken, eller begge partene trekke saken.

- Hvorfor valgte dere å trekke saken?

— For det første er det den psykiske påkjenning, vi orker ikke mer. Dessuten har vi ikke penger til å dra tilbake til en ny rettssak, og det er liten erstatning. Vi er usikre på om vi kan bli dømt selv om 14. dager, vi stoler ikke på rettssystemet her nå. Dommeren sa at det var en stor mulighet for at vi kunne bli dømt, sier Anette.

- Hva vil dere anbefale andre turister som skal ta taxi på Gran Canaria?

— Kjenn etter på magefølelsen før dere setter dere inn. Vi hadde en dårlig magefølelse den kvelden, men vi satte oss inn likevel. Det angrer vi på nå, sier Anette.

UTENFOR RETTSLOKALET: Anette Skjemstad og Renate Hagen Brattetaule foran rettsbygningen i San Bartolome de Tirajana.

Lang dag i retten

Vi møtte kvinnene allerede i dag tidlig. Da stod de utenfor rettsbygningen sammen Brattetaules mor og mormor. De var nervøse før saken skulle i gang. Rettssaken skulle vært en såkalt hurtigrettssak, hvor meningen er at man får en rask avslutning på prosessen.

— Jeg er veldig nervøs, ja, jeg har ikke sovet noe i natt, sa Anette Skjemstad fredag formiddag.

De får beskjed om at det kan bli lang ventetid. Etter en times tid dukker en tolk opp, og det blir ny venting utenfor kontorene til rettsmedisinsk avdeling, der kvinnene skal gjennom en ny undersøkelse. Først etter dette kommer de inn til dommeren.

Turistrekord til Kanariøyene:

Les også

Hva er det med nordmenn og Kanariøyene?

Sjåføren ønsker ikke å si noe

I ventehallen fem-seks meter unna sitter taxisjåføren. Vi spør om han vil fortelle sin historie om det som hendte. Det avviser han.

Hendelsen skjedde lørdag kveld

De to kvinnene tok taxi fra Playa del Inglés til Puerto Rico natt til søndag.

BAKGRUNN:

Les også

Norske kvinner skal ha blitt skamslått og ranet av taxisjåfør på Gran Canaria

Gikk til angrep for å få tak i håndveskene

Kvinnene sier dette skjedde: Taxien kom frem til Puerto Rico ved 03.30-tiden natt til søndag — etter å ha kjørt feil. Passasjerene hadde for lite kontanter, men sjåføren skal ha nektet dem å betale med bankkort eller ta ut penger fra en minibank. Det ble også en diskusjon om prisen på turen. Sjåføren skal da, iflølge kvinnene, ha gått til angrep for å få tak i den ene håndvesken.

De forteller at sjåføren dyttet og slo dem.

Til slutt innså de at de måtte gi fra seg vesken. Taxien kjørte fra stedet, men kom tilbake etter kort tid. Basketaket fortsatte til sjåføren skal ha forsvunnet med begge veskene. Oslo-mannen Tom Hoffmann, som bor like i nærheten av åstedet, fortalte i går at han skal ha våknet av roping, gråt og tuting. Han sier han skal ha sett en sjåfør som slo til den ene kvinnen.

SKREMMENDE OPPLEVELSE: Anette Skjemstad og Renate Hagen Brattetaule i veikrysset hvor de forteller at de ble mishandlet og ranet.

Hevder de ville stikke fra regningen

I går opplyste informasjonsavdelingen til Guardia Civil på Gran Canaria at taxisjåføren ble etterforsket for å ha forvoldt skade på personer og for falsk anmeldelse. Samtidig sa politiet at han hevder kvinnene angrep ham og prøvde å stikke fra regningen.

Politiet forteller at det ikke har vært lignende hendelser i Mogan kommune på Gran Canaria de siste to årene.

Modesto Castro, president for taxikooperativet Socomtaxi, har ikke ønsket å gi kommentar.

Artikkelforfatteren er redaktør av canariajournalen.no.

Les mer om reiser og forbrukerrettigheter:

Publisert: