Snø og smeltevann i fjellene vest, tørre stier i øst

Her er oversikten over hvilke fjellområder du kan besøke allerede nå, og hvilke turer du bør utsette i noen uker til.

TØRRE STIER. Fjellområdene i øst byr på tørre stier til fotturister. FOTO: Magne Tveiten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Mange fjellområder er nå så godt som snøfrie, og sommersesongen er godt i gang i flere deler av fjellheimen, sier kommunikasjonssjef i Den Norske Turistforening, Mette Øinæs Habberstad.

DNT gjør likevel oppmerksom på at den massive snøsmeltingen fører til økt vannstand i flere bekker og elver.

— Ha dette i bakhodet ved kryssing, og ta gjerne med vandrestaver som en ekstra sikkerhet.

UT PÅ TUR. Marit og Aina Korperud-Stokvold gikk Besseggen i Jotunheimen for første gang i helgen. Paret tok båt inn til Memurubu for å gå Besseggen tilbake til Gjendesheim.

I disse fjellområdene har sommeren festet grepet

Trollheimen: Den populære rutenTrekanten i Trollheimenhar til nå i sommer hatt noen vanskelige partier med snø. DNT melder nå at solen i Midt-Norge har gjort smeltejobben, og at ruten dermed er klar for fotturister.

Rondane: Nasjonalparken Rondane i Hedmark og Oppland kan også by på tørre stier. — Det er fortsatt endel snø på toppene, men snøen er foreløpig hard og fin å gå på, sier Habberstad i DNT.

Jotunheimen Øst: Sesongen er allerede godt i gang øst i Jotunheimen. I dette området ligger DNTs hytter Gjendesheim, Memurubu og Gjendebu, som er utgangspunkt for turene overBesseggen og Bukkelægret, blant annet.

Huldreheimen: Mellom Valdres og Gudbrandsdalen ligger Huldreheimen, som nå er så godt som snøfri. - Dette er et fjellområde som egner seg godt for barnefamilier, med flatere terreng og kortere dagsetapper mellom hyttene, sier Habberstad.

Femundsmarka: Femundsmarka ligger inn mot svenskegrensen i Sør-Trøndelag og Hedmark. Området ligger i lavere terreng, dermed kommer sommeren tidligere hit. -Den betjente hytten Svukuriseter veldig trivelig, og et godt utgangspunkt for fotturer i Femundsmarka, sier Habberstad i DNT.

Skarveheimen: Det er fortsatt en del snø i Skarveheimen, men for eksempel på Iungsdalshytta er det det ikke mye igjen som kan minne om vinter, skriverDNT på sine hjemmesider.- Her serverer de ureist mat, som selvfisket ørret og hjemmekjernet smør, forteller Habberstad.

Her ligger det fortsatt mye snø og is

Jotunheimen Vest: Ved vannet Bygdin vest i Jotunheimen har vinteren ennå ikke sluppet taket helt. Om en uke inntar flere tusen festivalgjester området rundt Fondsbu ved Bygdin, når den populære fjellfestivalen Vinjerock går av stabelen.På hjemmesiden sin oppfordrer Vinjerockfestivalgjestene til å ta med seg godt med klær og en presenning til å legge under teltet, på grunn av vått og kaldt underlag.

Ryfylkeheiene: I øvre del av Ryfylkeheiene er det fortsatt mer snø enn vanlig, men Preikestolen ligger lavere i terrenget, og her er stien fri for snø.

Hardangervidda: På Hardangervidda er det fortsatt mye snø, is og smeltevann - særlig i de vestlige områdene. Her er det fortsatt mulig å få seg en skitur på flott føre, melder DNT på egne hjemmesider. Tinnhølsvegen og Valldalsvegen, som tar deg lengre inn på vidda, er åpnet, for de som ikke lar seg skremme av en sen sommer på fjellet.

Nord-Norge: I fjellene nordpå ligger det mer snø enn vanlig for årstiden, sier Habberstad i DNT. De som vil gå fottur må belage seg på at det er vanskelig å komme frem enkelte steder, men er du skientusiast er det fortsatt mulig å sette noen svinger i nordvendte fjellsider.

Flere saker om fjellet i Norge:

Publisert: