Al-Qaida hevder de har ansvaret

Terrornettverket al-Qaida hevder å ha stått bak selvmordsaksjonene som drepte 57 mennesker ved tre hoteller i Amman i går.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

Al-Qaidas leder i Irak, jordaneren Abu Musab al-Zarqawi, står øverst på listen over mistenkte etter terroraksjonene i Jordans hovedstad Amman.

Minst 57 mennesker ble drept da selvmordsbombere slo til mot de tre luksushotellene Radisson SAS, Grand Hyatt og Days Inn onsdag kveld.

Angrepene kom med få minutters mellomrom, og var tydeligvis samkjørte.

Både sikkerhetseksperter og jordanske myndigheter mener sporene peker mot al-Qaida og terrornettverkets leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi.

Al-Zarqawi har lenge forsøkt å gjennomføre et angrep mot sitt hjemland Jordan, uten å lykkes, fremholder analytikere.

Det pro-vestlige, moderate arabiske kongedømmet Jordan er et fristende mål for al-Qaida. Landet har bånd til USA, fredsavtale med Israel, og et sekulært regime som håper å trekke til seg vestlige investorer. Og det ligger strategisk til, som naboland både til Irak og Syria.

Al-Zarqawi er USAs mest ettersøkte mann i Irak. Han skal være Osama bin Ladens nestkommanderende. Hans gruppe har tatt på seg ansvaret for de fleste større selvmordsaksjonene i Irak.

Al-Zarqawi kommer selv fra Jordan. Han ble dømt til 15 års fengsel i 1996, for forsøk på å styrte kongedømmet i Jordan og erstatte det med et islamistisk styre, men ble benådet etter tre år.

Han er blitt dømt til døden in absentia av jordanske domstoler både i 2002 og 2004, for drap på en amerikansk diplomat og for å ha planlagt angrep på israelske og amerikanske mål i Jordan.

Han ble også pekt ut som hjernen bak et planlagt al-Qaida-angrep i april 2004, som ifølge jordansk etterretning rettet seg mot statsministerens kontor og den amerikanske ambassaden, og som ville slippe ut dødelige kjemikalier over Amman.

Publisert:
HOTELL-TERROR: Radisson SAS hotel i Amman.