Minst to drept i palestinsk rakettangrep

To israelske barn ble drept i et palestinsk rakettangrep mot Israel onsdag. Tidligere på dagen ble sju palestinere drept av den israelske hæren i Gaza og på Vestbredden.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

Raketten som ble avfyrt fra Gaza, traff landsbyen Sderot sør i Israel. En baby og en ung israelsk gutt ble drept, og et tjuetall andre skadd. En av dem skal være alvorlig såret. Den militante fløyen av Hamas påtok seg skylden for angrepet.

De israelske styrkene innledet sent tirsdag kveld en større operasjon i Nord-Gaza nettopp for å forsøke å få slutt på en serie rakett— og bombekasterangrep mot israelske mål.

Palestinske militante har skutt ut flere hundre av de hjemmelagede Qassam-rakettene i løpet av det fire år lange palestinske opprøret, men bare fire israelere, medberegnet onsdagens angrep, har hittil mistet livet i angrepene.

Qassam-rakettene er svært upresise, og brukes av palestinerne først og fremst for å spre frykt.

Rullet inn

Et stort antall stridsvogner, pansrede kjøretøyer og bulldosere støttet av helikoptre, rullet inn i byene Beit Lahya og Beit Hanoun i det nordlige Gaza onsdag morgen. Helikoptrene åpnet ild mot flere mål, blant annet flyktningleiren Jabalya.

Ifølge palestinske sikkerhetskilder dreide det seg om minst 100 kjøretøyer. Sykehusene i området ble satt i alarmberedskap.

En israelsk militær kilde sa at operasjonen har som mål å finne stedene der rakettene og bombene avfyres fra. Tirsdag ble fem raketter skutt mot Sderot og gårdsbruk i nærheten. Aksjonen klarte altså ikke å hindre palestinere fra å fyre av en ny rakett onsdag.

Israel nølte ikke lenge med å svare på det nye rakettangrepet. Onsdag kveld skjøt et israelsk helikopter mot Jabalya flyktningleir på Gaza, og minst to palestinere ble skadd.

Sju palestinere

Tidligere på dagen ble sju palestinere, blant dem tre tenåringer, drept da den israelske hæren gjennomførte nye operasjoner på okkupert land.

14 år gamle Said Mohammed Abu Eish og 17 år gamle Ahmed Madi ble skutt og drept inne i flyktningleiren Jabaliya nord på Gazastripen i morgentimene.

Mohammed Jaber (13) ble senere på dagen skutt og drept ved den jødiske bosettingen Netzarim, da israelske soldater åpnet ild for å spre en gruppe ungdommer som kastet stein, opplyser det palestinske politiet. Tre andre ungdommer ble såret i skyteepisoden.

I byen Jenin på Vestbredden ble en palestiner drept da en militær enhet rykket inn i byen. Senere trakk israelerne seg tilbake, men kom deretter tilbake og drepte enda en palestiner.

Hamas

I tillegg til de fem drepte onsdag skal en aktivist i den palestinske Hamas-organisasjonen ha blitt likvidert i en aksjon ved Jabaliya natt til onsdag.

Tawfik Ali Shrafi (22) tilhørte Ezzedin al-Qassam-brigadene, Hamas' militære fløy. Fire andre palestinere ble såret i skuddvekslingen. Onsdag morgen ble et medlem av organisasjonen al-Aqsa-martyrenes brigader drept av israelske soldater i byen Nablus på Vestbredden.

Soldatene omringet huset til Majdi Khalifa, og etter at Khalifa åpnet ild, stormet soldatene huset hans og drepte den 25 år gamle mannen. Han har stått på Israels liste over ettersøkte palestinere i to år.

Khalifa var medlem av al-Aqsa-martyrenes brigader, en bevegelse med forbindelse til president Yasser Arafats Fatah-bevegelse.

Publisert: