I dette landet har de flest betalte fridager

Franskmenn har flest betalte fridager og i Storbritannia starter ikke skoleferien før i juli.

SNART SOMMERFERIE: Juni er her og det er bare et par uker til skoleferien starter. Mange benyttet seg av det fine sommerværet i Frognerparken i Oslo lørdag.
  • Ingvild Fjelltveit
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Sol, varme og stigende badetemperaturer over store deler av landet i helgen har for alvor markert at sommeren er her.

For norske skolebarn nærmer det seg skoleferie, de fleste barne— og ungdomskoler stenger for sommeren mellom 17. og 24. juni. Og for mange arbeidstakere er ikke ferieukene langt unna.

Men hvordan er nordmenns ferierettigheter og den norske skoleferien sammenlignet med andre land?

Europeiske barn får ikke ferie før i juli

Mens norske barn bare har et par uker igjen på skolebenken, starter skoleferien senere flere steder lengre sør i Europa.

Franske barn får ferie tidlig i juli, mens britiske og nederlandske barn ikke får skoleferie før i midten av samme måned. I de tre landene varer skoleferien frem til slutten av august eller tidlig i september, viser landenes skoleruter.

I Finland starter skoleferien allerede rundt 6.juni, og også svenske barn får ferie litt før norske barn. I Danmark stenger skolene litt senere enn i Norge, i slutten av juni eller tidlig i juli.

Også i våre naboland finnes det lokale forskjeller på start- og sluttdato for skoleferien, og disse vil derfor variere noe fra sted til sted.

Les også

Ekspertenes beste tips: Dette bør du bruke feriepengene på

SOMMER KOMMER: Norske skolegårder tømmes i løpet av de neste ukene.

Franskmennene har flest betalte fridagerI Norge har arbeidstakere rett på 25 dager betalt ferie, i tillegg til at 1. og 17.mai er betalte høytidsdager. De fleste arbeidstakere får også betalt fri eller lønnstillegg på helligdagene i påsken, pinsen og i julen.

Franskmennene har hele 30 betalte fridager, i tillegg til én betalt helligdag. Det gjør Frankrike til landet med flest betalte fridager av OECD-landene, ifølge statistikk fraThe Center for Economic and Policy Researchi Washington.

Skal du på ferie til Frankrike i sommer? Sjekk disse tipsene:

Les også

Stor guide til fotball-EMs vertsbyer

Les også

Gorges du Verdon er Frankrikes svar på Grand Canyon

Les også

Glem den franske rivieraen - besøk landsbyene i Provence

Les også

Annecy - «Denne byen er som en elsker du alltid kommer tilbake til»

Les også

Er dette de 10 beste øyene i Europa?

De fleste europeiske land har minst 20 dager betalt fri, mens antallet betalte offentlige hellig— og høytidsdager varierer. Legger man til disse dagene, blir Frankrike slått av Spania og Portugal.

Finland, Danmark og Sverige har ingen betalte hellig- og høytidsdager, mens Spania og Portugal har henholdsvis 12 og 13. I USA har ikke arbeidstakere lovfestet rett til noen betalte fridager.

Ingen norske selskap kan måle seg med disse:

Les også

Flyselskapene med best benplass i økonomiklasse

India og Colombia har flest hellig— og høytidsdager i verden

Teller man opp antall hellig- og høytidsdager uavhengig av om de er betalte eller ikke, er det land utenfor Europa som havner øverst på listen.

India og Colombia er de landene i verden med flest offentlige helligdager, med 18 dager hvert år, ifølge en undersøkelse frakonsulentselskapet Mercer.

Finland er med 15 dager det landet i Europa med flest hellig- og høytidsdager, mens Norge og Sverige kommer et lite stykke bak med 11 og 12 dager.

Les mer om sommerferie:

Publisert: