Reisebyråsjef: - Rimelige flybilletter kan bli veldig dyre

— Konsekvensen av å splitte opp reisen kan bli kostbar. Det blir som å kjøpe en bil uten forsikring, mener bransjeaktør.

KAN BLI KOSTBART: Reisebyrået Berg-Hansen mener konsekvensene av å splitte opp flybillettene kan bli kostbare. Globetrottere sparer derimot mye penger på løsningen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det finnes mange smarte og gode reisetips— og triks for å få en enklere og billigere reise.

Tidligere denne måneden siden skrev vi om å splitte opp flybillettene ved bestilling. Søkemotorene kayak.com og skyscanner.com har en funksjonen hvor man kan velge og vrake i flere flyselskap uavhengig av flyallianser og fra flere store reisemål samtidig.

Kreativitet kan straffe seg

Globetrotter Tay-young Pak er på en pågående to år lange reise verden rundt, og delte noen av sine triks for å få så rimelige flybilletter så mulig. Han er tilhenger av å splitte opp flybillettene for å komme billigst mulig unna. Et av triksene hans går ut på å velge knutepunkt-flyplasser, som London, Dubai eller Hongkong, og finne lavprisselskaper med ruter videre. Det har han spart penger på.

Men for mye kreativitet kan straffe seg, mener administrerende direktør Per Arne Villadsen i reisebyrået Berg-Hansen.

— Dette er som å kjøpe en bil uten forsikring. Ja, du kan spare litt penger, men det er ikke verdt det i forhold til den risikoen du tar. Dersom du ikke rekker en reise blir det det samme som om du ikke rekker flyet, og da kan man ikke påberope seg erstatning, sier Villadsen.

Reiseforsikringen dekker forsinkelse som skyldes værfohold eller tekniske eller mekanisk feil, opplyser Gjensidige

— Blir du forsinket med mer halvannen time eller mer slik at du kommer for sent til avreisemed forhåndsbetalt transport dekker vi dette. Årsaken til forsinkelsen må kunne dokumenteres, sier informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Les mer om reisetrikset:

Les også

Slik sikrer du deg rimelige flybilletter

Blir stadig kontaktet av fortvilte kunder

Reisebyrået blir daglig kontaktet av kunder som har vært kreative ved bestilling, og står fortvilte på en ukjent flyplass.

IKKE MYE Å SPARE: - Flybillettene har aldri vært billigere enn nå. Så ikke ta noen sjanser, mener administrerende direktør Per Arne Villadsen i reisebyrået Berg-Hansen.

En av ulempene ved å splitte opp flybillettbestilling er nettopp at forsinkelser kan rote til resten av reisen – og at flyselskapet ikke nødvendigvis trenger å hjelpe deg videre.Pak forklarte også ulempene ved bestillingstrikset hans: Blir du forsinket, er ikke flyselskapet ansvarlig for å hjelpe deg til ditt endelige reisemål. Men han mener likevel at det lønner seg.

— Det er ingen som kan hjelpe dem, og de har ingen rettigheter å slå i bordet med. Den eneste løsningen de står igjen med, er å kjøpe en ny billett – gjerne til fullpris fordi alle billigbillettene ble solgt for lenge siden, sier Villadsen.

For lite kunnskap om markedet

Ifølge Pakkereiseloven står du sterkere i en eventuell forsinkelse eller kansellering hvis du bestiller minst to komponenter til reisen samtidig – for eksempel fly og hotell, eller fly og leiebil.

På sensommeren var det riktignok flere av nettreisebyråene som bryter loven ved at de ikke følger vilkårene, og ikke hjelper reisende ved eksempelvis en forsinkelse eller kansellering, ifølge Forbrukerombudet.

Denne familien slet i julen:

Les også

Strandet i USA – fikk ingen hjelp av flyselskap eller reisebyrå

Det er også viktig å merke seg at norske og europeiske flyselskap følger EUs passasjerrettigheter. Men rettighetene endrer seg hvis du reiser utenfor EUs grenser med et flyselskap registrert utenfor Europa, noe som kan bety et helt annet sett med regler og betingelser.

Villadsen mener det er altfor lite kunnskap det er om markedet, og hvilke konsekvenser det kan få for forbrukeren.

— Det er heller ikke mye å spare. Flybillettene har aldri vært billigere enn de er nå. Og du kan ende opp med å betale mange ganger hva flybillettene kostet i utgangspunktet, sier han.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Første i verden: Flyplass forsikrer passasjerene

Men et par representanter i reisebransjen har tatt ulempene på alvor. På London Gatwick flyplass har inngått avtale med den islandske flysøkemotortjenesten Dohop, som skal sikre passasjerene videre forbindelse når de har kjøpt en oppsplittet flybillett med en mellomlanding.

Hvis en passasjerer ikke rekker forbindelsen som er kjøpt gjennom søkemotortjenesten garanterer Gatwick en annen forbindelse. Det er aller første gang en slik type avtale er inngått.

— I første omgang er det flyselskapene Norwegian, islandske Wowair og britiske EasyJet avtalen «GatwickConnects» gjelder, sier presseansvarlig Áslaug Eva Björnsdottir i Dohop til oss.

Lurer du på dine rettigheter som reisende? Sjekk disse sakene:

Publisert: