Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler

Iranske luftfartsmyndigheter bekrefter at det ukrainske passasjerflyet som ble skutt ned ved Teheran, ble truffet av to missiler.

Publisert Publisert

VRAKET: Iran bekrefter tirsdag at det ukrainske passasjerflyet ble truffet av to missiler. Foto: Ukrainian Presidential Press Office

  • NTB

Alle de 176 personene omkom da flyet ble skutt ned kort tid etter avgang 8. januar. Flesteparten var iranere, og mange av dem hadde canadisk statsborgerskap.

De to luftvernmissilene var av typen Tor-M1 ifølge en foreløpig granskningsrapport som tirsdag ble offentliggjort av Irans sivile luftfartsmyndigheter.

Tor-M1 er en kortdistanserakett utviklet i det tidligere Sovjetunionen, laget for å skyte ned fly eller krysserraketter.

SKUTT NED: 176 mennesker omkom da det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned rett etter avgang fra Teheran 8. januar. Nå innrømmer iranske myndigheter at flyet ble truffet av to missiler. Foto: AP / NTB scanpix

– Har bedt USA om hjelp

Iran har bedt om eksperthjelp fra Frankrike og USA til å analysere flyets såkalte svarte bokser, men venter fortsatt på et positivt svar, ifølge myndighetene. Ferdskriveren og taleregistratoren kan gi viktige svar på hva som skjedde da flyet styrtet.

Det blir også opplyst at etterforskningen fortsetter for å fastslå hvordan de to rakettene påvirket flystyrten.

Iranske myndigheter avviste først at flyet ble skutt ned, men innrømmet etter hvert at flyet ble skutt ned av en luftvernmissil. Opplysningene om at flyet ble truffet av to missiler, bekreftes av en rapport i The New York Times, som få dager etter nedskytingen publiserte et videoklipp der det ser ut til at flyet blir truffet to ganger.

OMKOM: Minnestund for doktorgradsstudenten Fareed Arastech (bildet bak) i Canada. Han var blant de 176 menneskene som mistet livet da et ukrainsk passasjerfly ble skutt ned få minutter etter avgang fra Teheran for snart to uker siden. Foto: Justin Tang / The Canadian Press via AP / NTB scanpix

Sterkt press

Iran er under sterkt press om å gi andre land innsyn i etterforskningen av nedskytingen. Myndighetene har begynt å undersøke ferdskriveren og taleregistratoren fra flyet, men har ennå ikke vært villig til å sende dem fra seg til land som har mer ekspertise på området.

Iranske myndigheter har oppgitt at rakettene ble avfyrt fordi iranske styrker var i høy beredskap og forvekslet flyet med en amerikansk krysserrakett. Nedskytingen skjedde få timer etter at Iran angrep amerikanske militærbaser i nabolandet Irak som svar på likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani.

Publisert