Amnesty: Over 100 personer drept i iranske opptøyer

Minst 106 personer har mistet livet i opptøyene i Iran, ifølge Amnesty. Uroen brøt ut etter at myndighetene varslet en kraftig økning i bensinprisen.

Publisert Publisert

Bygninger ble satt i brann under protestene i byen Karaj, vest for hovedstaden Teheran. Foto: Foto: Masoume Aliakbar /ISNA / AP/ NTB scanpix

  • RITZAU-NTB

Menneskerettighetsorganisasjonen baserer anslaget på videomateriale, skildringer fra øyenvitner og opplysninger fra menneskerettighetsaktivister i en rekke iranske byer.

De viser «et uhyggelig mønster av overlagte drap begått av iranske sikkerhetsstyrker», skriver Amnesty International i en pressemelding tirsdag.

Opplysningene tyder på at minst 106 mennesker er drept. Og antallet kan være så høyt som 200.

Iranske myndigheter gikk mandag ut med at 12 personer har mistet livet, mens aktivister meldte om 40 døde.

Tirsdag meldte også to iranske nyhetsbyråer at tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker ble knivdrept utenfor hovedstaden. Angriperne beskrives av mediene som «bråkmakere».

De voldsomme protestene brøt ut i flere store byer fredag, kort tid etter at regjeringen varslet at bensinprisene skulle økes med 50 prosent.

Som følge av opptøyene har myndighetene innskrenket tilgangen til internett, og det har derfor vært lite informasjon som har kommet ut av landet.

Iran er hardt rammet av de økonomiske sanksjonene som ble innført av USA etter at landet trakk seg fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram.

Publisert