Mot brakseier for Sarkozy

Frankrikes nyvalgte president Nicolas Sarkozy og hans partiallianse ligger an til å vinne en brakseier i valget på ny nasjonalforsamling.

Publisert: Publisert:
NTB

– Denne første valgomgangen viser at dere vil stake ut kursen for Frankrike, sa statsminister François Fillon etter første runde av valget søndag.

Da stemmene var talt opp viste resultatet at Sarkozy og hans allianse ligger an til å få rundt fått rundt 40 prosent av stemmene.

– Alt vil bli avgjort neste søndag. Derfor må alle franskmenn gå og stemme. Forandringer er i anmarsj, sa Fillin videre.

Storfavoritt Den konservative partialliansen, med Sarkozys parti UMP i spissen, var på forhånd storfavoritt til valget. Da valglokalene stengte kl. 20 søndag, tydet valgdagsmålinger fra tre meningsmålingsinstitutter på UMP og dets allierte etter andre valgomgang vil få mellom 383 og 501 av setene i den 577 seter store nasjonalforsamlingen, noe som vil gi dem et klart flertall.

Sosialistpartiet er ventet å sikre seg mellom 60 og 170 plasser i nasjonalforsamlingen, mot 149 seter ved forrige valg.

Drahjelp UMP har hatt god drahjelp av presidentens popularitet etter at han vant presidentvalget i mai, med løftene om å få fart i den økonomiske veksten og få bukt med den sosiale misnøyen i forstedene, der det bor mange innvandrere.

To tredeler av franskmennene mener Sarkozy har gjort en god jobb de få ukene han har vært landets president. Og en klar seier vil gjøre Sarkozy i stand til å starte sitt drastiske reformprogram allerede i sommer.

Valgoppslutningen var rekordlav på rundt 63 prosent, en kraftig nedgang på de 84 prosentene som deltok i presidentvalget i forrige måned.

– Mange folk virker mindre interessert i valget på nasjonalforsamling fordi de tror Sarkozy uansett vil få et stort flertall, sier 48 år gamle Mikhael Perez til Reuters.

Appell fra Royal Sosialistenes Ségolène Royal ba søndag sine tilhengere møte opp til andre valgomgang neste søndag for å bedre maktbalansen.

– Republikken trenger dere, fordi republikken trenger en sterk kraft fra venstre til å passe på ting, sa Royal.

Men opposisjonen klager over at søndagens valgskred vil bety at Sarkozy får for mye makt. Den siste valgtriumfen kan gi ham en maktkonsentrasjon som ingen annen president har hatt før ham.

– Det er en maktkonsentrasjon som er helt svimlende, og som vi ikke har sett tidligere i republikkens historie, sier sosialisten Pierre Moscovici, som er medlem av Europaparlamentet.

Bayrou og kommunister taper

Oppslutningen til det franske kommunistpartiet ser som forventet ut til å rase. Kommunistene ligger an til å få mellom seks og 13 seter, noe som er bortimot en halvering fra tidligere og deres verste resultat noensinne.

Det samme gjelder oppslutningen til høyreradikale Nasjonal Front, som ikke ser ut til å bli representert i nasjonalforsamlingen overhodet.

François Bayrou, som ble nummer tre i presidentvalget, ser ut til å bli en av de store taperne i valget. Hans parti Demokratibevegelsen, det tidligere høyrepartiet UDF, lå søndag kveld an til å få mellom ett og fire seter, mot 29 seter i valget i 2002.

Representantene i nasjonalforsamlingen velges fra enmannskretser, og for å vinne i første runde måtte representantene få mer enn 50 prosent av stemmene i sin krets. Flertallet av seter blir avgjort i andre valgomgang runde, som finner sted neste søndag.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Publisert: