Sri Lankas våpenhvile sagt opp

CMyndighetene på Sri Lanka har besluttet å trekke seg fra våpenhvileavtalen med Tamiltigrene (LTTE).

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Miljø— og utviklingsminister Erik Solheim (SV) beklager utviklingen.

Beslutningen om formelt å trekke seg fra den snart seks år gamle avtalen, som norske meklere var med på å framforhandle i 2002, ble tatt onsdag, ifølge talsmann Chandrapala Liyanage.

– Regjeringen har besluttet å trekke seg fra våpenhvilen, sa Lakshman Hulugalle til nyhetsbyrået Reuters. Hulugalle er generaldirektør for regjeringens mediesenter for nasjonal sikkerhet.

14 dagers varsel

– På regjeringsmøtet i dag ble det besluttet at regjeringen informerer den andre parten nå, for det er en klausul som sier at vi må gi 14 dagers varsel, tilføyde Hulugalle. Regjeringstalsmann Keheliya Rambukwella sa ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA det samme.

Sri Lankas forsvarsminister Gotabaya Rajapaksa, president Mahinda Rajapaksas bror, sa lørdag at våpenhvileavtalen måtte sies opp fordi den var blitt brutt så mange ganger at den var blitt ren humbug.

Brødrene Rajapaksa har tatt til orde for å slå de separatistiske Tamiltigrene militært og har etter alt å dømme hatt betydelig framgang i krigen det siste året.

Solheim beklager

Erik Solheim spilte en hovedrolle som tilrettelegger da våpenhvileavtalen mellom Sri Lankas regjering og Tamiltigrene (LTTE) kom i stand i februar 2002.

– Jeg beklager at regjeringen går til dette alvorlige skrittet, sier Solheim, som imidlertid sterkt understreker at Norges baserer seg på det regjeringens pressetalsmann har sagt. Norge har ikke fått noen offisiell henvendelse om saken fra Sri Lankas regjering.

Oppsigelsen av avtalen vil i første rekke berøre den nordiske observatørstyrken SLMM, ettersom den har sitt mandat fra avtalen. Dermed kan det bli nødvendig å trekke styrken tilbake.

Men Norge vil fortsette i rollen som tilrettelegger for fred, sier Solheim til NTB.

– Vi har ikke grunn til å tro at Sri Lankas myndigheter vil fjerne Norge fra rollen som tilrettelegger. Norge ble i sin tid invitert til å være tilrettelegger for fredsprosessen av president Chandrika Kumaratunga, og dette ønsket er blitt gjentatt av president Mahinda Rajapaksa.

Død avtale

I løpet av de to siste årene har over 5.000 mennesker blitt drept i den stadig mer tilspissede konflikten mellom regjeringen og LTTE på Sri Lanka. Våpenhvilen er blitt brutt et utall ganger.

Kunngjøringen onsdag kom bare timer etter et angrep på en buss med regjeringssoldater som de fleste antar at Tamiltigrene sto bak.

– Våpenhvileavtalen var død i felten, men en av avtalens institusjoner, observatørkorpset, fungerte, sier Jehan Pereira, leder for den tverrpolitiske gruppen National Peace Council i Colombo.

– Tilbaketrekkingen betyr at framtidige brudd ikke vil bli observert eller registrert av et upartisk organ. Det er en oppskrift for mer omfattende og ukontrollert vold, sier han.

Publisert: