86 personer drept i bombeangrep i Ankara

Så mange som 86 personer ble drept i terrorangrepet i Ankara lørdag, opplyser Tyrkias helseminister.

SKADD: En skadet mann venter på hjelp. Så langt er det meldt om 86 drepte i Ankara. FOTO SCANPIX/AP

NTB

62 mennesker ble drept på stedet, og ytterligere 24 døde senere på sykehus, opplyste helseminister Mehmet Muezzinoglu lørdag ettermiddag.

186 mennesker ble såret i angrepet, som tyrkiske myndigheter beskriver som en terrorhandling. Øyenvitner sier selvmordsbomber sto bak Ankara-angrep

— Dette er en massakre midt i Ankara. To bomber eksploderte med kort mellomrom, sier den tyrkiske fagforeningslederen Lami Ozgen. Det skal også være barn blant de drepte. Det var to bomber som gikk av ved Ankaras sentralbanestasjon lørdag formiddag. Bombene var rettet mot en fredsdemonstrasjon arrangert av flere organisasjoner på den tyrkiske venstresiden.

Det er ikke meldt at norske borgere er rammet, men Utenriksdepartementet jobber med å undersøke situasjonen.

Fredsmarsj

En parlamentariker i det kurdiskvennlige partiet HDP sier til det svenske nyhetsbyrået TT at bombene eksploderte etter at marsjen hadde startet.

Les også:

Les også

Tyrkia krever at FN tar grep om flyktningekrisen

— Etter at marsjen begynte, eksploderte to bomber på kort tid. 40 personer antas å være drept, og jeg har sett flere døde. En massakre, sier Ertudrul Kürkcü på telefon fra Ankara.

En video delt på sosiale medier viser øyeblikkene før angrepet. Unge menn og kvinner synger og danser og holder opp bannere da de plutselig blir slått i bakken av en voldsom eksplosjon.

Skjøt i luften

Mange mennesker ble liggende blodige på bakken, mens folk strømmet til for å hjelpe sårede vekk fra plassen. Bilder viser også flere gjenopplivingsforsøk og ofre med store skader.

— Mange mennesker blør, og ambulansene kommer veldig sent, sier Kürkcü og føyer til at han også har sett et barn blant ofrene.

— Jeg så ei jente i seks-sjuårsalderen som lå død på bakken, helt dekket av blod. Det er det tristeste øyeblikket i hele mitt liv, sier han.

I den kaotiske situasjonen som oppsto etterpå, avfyrte politiet skudd i luften for å spre demonstranter som hadde samlet seg. Demonstrantene ropte slagord mot politiet og kalte dem «mordere». Mengden løste seg etter hvert opp etter at politiet grep inn, ifølge en journalist fra AFP.

Krisemøte

Angrepet skjer få uker før Tyrkia skal holde valg på ny nasjonalforsamling. Regjeringen sier det dreier seg om et terrorangrep, og at man etterforsker vitneopplysninger om at en selvmordsbomber sto bak. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret.

Les også:

Les også

- Vi kan ikke hjelpe alle. Egentlig kan vi gjøre veldig lite.

Statsminister Ahmet Davutoglu innkalte lørdag landets sikkerhetssjefer til krisemøte, og president Recep Tayyip Erdogan avbrøt en reise til Istanbul og returnerte til Ankara.

Prokurdisk parti rammet

Arrangørene bak marsjen var regjeringsmotstandere på den tyrkiske venstresiden, blant dem det prokurdiske partiet HDP. Marsjen skulle markere avstand mot volden som har brutt ut mellom Tyrkias regjeringshær og den tyrkiske PKK-geriljaen sørøst i Tyrkia.

Konflikten mellom Tyrkia og PKK blusset opp i juli idet den tyrkiske regjeringshæren gjenopptok angrepene mot PKKs baser i Nord-Irak.

Den sosialdemokratiske politikeren Evin Cetin har vært i kontakt med folk tilknyttet HDP, som var til stede. De forteller ifølge TT at den ene bomben gikk av midt i HDPs seksjon av fredsmarsjen.

HDPs partileder Selahattin Demirtas kaller angrepet en massakre og beskriver det som skjedde som ondskapsfullt og barbarisk. Han trekker paralleller til bombingen av en HDP-samling i juni og en bombing i juli i byen Suruc ved den syriske grensen der 33 unge prokurdiske aktivister ble drept.

Kamp om stemmer

Tyrkia la våpenhvilen med PKK på is etter at HDP sikret seg 80 plasser i nasjonalforsamlingen under valget i juni.

Regjeringspartiet AKP mistet dermed det rene flertallet i nasjonalforsamlingen, og har ikke greid å danne en regjering med parlamentarisk flertall.

Det er utlyst nyvalg i november.