- Etterlyst norsk kvinne har venninner hos IS i Syria

Den norske kvinnen (19) som er internasjonalt etterlyst etter mistanke om at hun planla en selvmordsaksjon, har tre gode venninner som oppholder seg hos IS i Syria, ifølge Dagbladet.

Publisert: Publisert:
NTB

Én av de tre venninnene er en norsk-pakistansk 24-åring fra Oslo. Hun bor ifølge avisens opplysninger i Raqqa, som er ekstremistgruppen Den islamske statens (IS) viktigste by. I Raqqa skal venninnen ha blitt gift med IS-medlemmet og norskchileneren Bastian Vasquez fra Skien, som antas å ha en lederrolle i opprørsgruppen.

I SYRIA: Den norske kvinnen skal ifølge avisen GT ha vært i Syria og fått våpentrening. Foto: Privat

Dagbladet får bekreftet opplysningene fra flere kilder i og rundt det islamistiske miljøet.

Venninner i Syria

Den etterlyste Oslo-kvinnen skal også hatt mye kontakt med to norsksomaliske søstre, som reiste til Syria i oktober 2013, ifølge avisen. De fire unge kvinnene skal ha vært sammen i en rekke sosiale sammenhenger hjemme i Norge.

Dagbladet får opplyst at tre av dem, inkludert den etterlyste kvinnen, tilhørte miljøet rundt den muslimske gruppa Islam Net, som flere ganger har fått kritikk for bånd til radikale religiøse ledere.

Den svenske avisen Expressen GT meldte torsdag at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sendt ut varsel om at en ung norsk kvinne mistenkes for å planlegge en selvmordsaksjon, og at hun nylig har reist til Syria for å få våpentrening. Kvinnen er internasjonalt etterlyst gjennom Interpol.

— Latterlige anklager

Til TV 2 sa hun torsdag at hun ikke har tenkt å gjøre noe terrorangrep, og beskrev opplysningen om selvmordsanksjonen som «latterlig».

Dagbladet har ikke fått kontakt med noen av de fire kvinnene. Vasquez' forsvarer, John Christian Elden, sier han ikke er kjent med mannens nåværende familiesituasjon.

PST vil ikke kommentere saken overfor avisen.

Publisert: