Oljetopp med bånd til Putin kan bli USAs utenriksminister

Rex Tillerson, som kan bli USAs neste utenriksminister, er en forkjemper for frihandel og sterk amerikansk tilstedeværelse i Midtøsten. Han har også bånd til Russland.

Publisert: Publisert:

HET KANDIDAT: Direktøren Rex Tillerson (64) i ExxonMobil, som er kjent for sine russiske kontakter, kan bli USAs neste utenriksminister. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB scanpix

NTB

Kilder i påtroppende president Donald Trumps overgangsteam har opplyst til NBC News at oljekjempen ExxonMobils direktør Rex Tillerson (64) ligger an til å bli USAs neste utenriksminister. Utnevnelsen er ennå ikke bekreftet.

Les også

Republikanere vil granske Russlands rolle i presidentvalget

Flere av Tillersons standpunkter ser ut til å stå i kontrast til det Donald Trump gikk til valg på – blant annet når det gjelder frihandelsavtaler, noe Trump har gått hardt ut mot.

– Vi er forkjempere for det frie marked, for frihandel, sa Tillerson i en tale til Council on Foreign Relations i 2012.

Bånd til Russland

Tillersons tette bånd til Russland og president Vladimir Putin vekker også bekymring blant mange i USA. I helgen ble det kjent at etterretningstjenesten CIA mener Russland drev målrettet hacking for å få Trump valgt.

Den republikanske senatoren John McCain sier han vil granske Tillersons forhold til Putin, dersom han blir nominert.

– Kanskje viser det seg det bare dreier seg om en vanlig forretningsforbindelse. Har det kun med oljebransjen å gjøre, så greit, sa McCain til CBS, som forsikret om at Tillerson vil få en rettferdig behandling. Han føyde imidlertid til at han var bekymret.

– Å være venn med Vladimir er ikke en egenskap jeg håper på fra en utenriksminister, tvitret den republikanske Florida-senatoren Marco Rubio.

Den demokratiske senatoren i Pennsylvania, Bob Casey, sier at utviklingen har «reist alvorlige spørsmål ved om Trumps påtroppende administrasjon klarer å stå opp mot Russlands aggresjon».

Ingen politiker

Trump uttalte seg om Tillerson i et intervju med Fox News i helgen.

– Det er en stor fordel at han kjenner så mange av aktørene godt. Han gjennomfører store avtaler med Russland, ikke for seg selv, men for firmaet, sa Trump, som omtalte oljesjefen som en «spiller i verdensklasse».

Tillerson, som er fra Wichita Falls i Texas, startet i ExxonMobil som driftsingeniør rett etter at han var ferdig utdannet i 1975, og har siden blitt værende i selskapet. I 2006 ble Tillerson direktør.

Han har ingen politisk eller diplomatisk erfaring. Men det betyr ikke at Tillerson mangler politisk kunnskap, mener USA-ekspert Mika Aaltola ved Finlands utenrikspolitiske institutt.

– Som oljemagnat har han trolig et godt innblikk i hvordan amerikansk utenrikspolitikk fungerer. I sin stilling har han forhandlet med mange utenlandske statssjefer, sier Aaltola.

Tøff forhandler

Han mener at Trump, som er motstander av frihandel, antakelig håper at Tillerson skal forhandle frem gunstige bilaterale avtaler for USA.

– Jeg tror at Tillerson kommer til å være innbitt på å fremme amerikanske interesser, sier Aaltola.

Tillerson har kjent Russlands president Vladimir Putin i flere år. I 2011 forhandlet han frem et energisamarbeid mellom ExxonMobil og Russland. Putin har også tildelt Tillerson den russiske Vennskapsorden i 2013.

Men ifølge Aaltola kan Tillerson og Putin knapt regnes som venner.

– Det er snarere at de tenker på samme måte, utpreget pragmatisk, sier Aaltola.

Publisert: