Al-Qaidas nye leder

Al-Qaida har utpekt egyptiske Saif al-Adel som midlertidig leder for gruppens væpnede operasjoner, ifølge en libysk terrorekspert som selv har en fortid som islamistisk geriljakriger.

Publisert: Publisert:

DEN NYE SJEFEN: Saif al-Adel. Foto: REUTERS

NTB

På sikt skal det imidlertid være al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri, også han fra Egypt, som vil overta ledelsen av organisasjonen. Behovet for en midlertidig leder har oppstått fordi det tar tid å sørge for at al-Qaidas mange undergrupper sverger lojalitet til al-Zawahri.

Det hevder Noman Benotman, som i dag jobber som analytiker for den britiske tankesmien Quilliam Foundation. Han har en fortid som ytterliggående islamist og geriljaleder, men tok avstand fra terrorisme i 2001.

— Tidligere elitesoldat

Opplysningene om at Saif al-Adel har rykket opp i al-Qaida-hierarkiet, kommer fra Benotmans egne kilder i forskjellige ekstreme islamistiske miljøer. Påstanden bekreftes av den pakistanske avisa The News, som henviser til opplysninger fra ikke navngitte kilder.

Les også

[No available link text]

Saif al-Adel har lenge vært regnet som en av al-Qaidas øverste militære ledere. Han har angivelig bakgrunn som spesialsoldat i det egyptiske forsvaret, og allerede før Osama bin Laden ble drept, skal han ha fungert som en slags stabssjef i al-Qaida.– Rollen han har fått nå, er ikke som overordnet leder. Men han har det operasjonelle og militære ansvaret, sier Benotman.

Misnøye i egne rekker

Terroreksperten forteller at al-Qaida-tilhengere på internett har gjort det klart at de synes det har tatt for lang tid å få på plass en ny ledelse. Flere skal ha vært «ekstremt bekymret» for ledersituasjonen etter bin Ladens død.

— Man håper at de vil roe seg nå. I tillegg baner dette veien for at al-Zawahri kan overta, sier Noman Benotman.

Han ledet tidligere organisasjonen Libyas islamske kampgruppe. Han har også kjempet sammen med opprørere i Afghanistan, blant dem al-Adel som han i sin tid kjente personlig.

Publisert: