Boston-bomberen har våknet

Terrormistenkte Dzjokhar Tsarnajev har våknet i sykesengen og svarer nå skriftlig på politiets spørsmål, melder amerikanske medier.

Publisert: Publisert:
NTB

19-åringen, som sammen med sin 26 år gamle bror Tamerlan Tsarnajev mistenkes for å ha stått bak bombene som kostet tre mennesker livet under Boston maraton, ble alvorlig såret under pågripelsen fredag.

Ifølge Bostons politimester Ed Davis ble han skutt i munnen, og kulen gikk deretter ut gjennom bakhodet hans. Han har også en skuddskade i den ene foten.

Kommuniserer

Der er ikke kjent om 19-åringen ble skutt av politiet under pågripelsen, eller om skadene var selvpåførte. Etterforskerne og lokale myndigheter fryktet lenge at han skulle dø.

— Vi vet ikke om vi noensinne får avhørt ham, sa Bostons ordfører Tom Menino lørdag.

Nå skal Dzjokhar Tsarnajev ha våknet i sykehussenga, og han kommuniserer sporadisk med politiets etterforskere, melder ABC News.

Ifølge NBC News svarer 19-åringen skriftlig på politiets spørsmål.

Drept

Tre mennesker ble drept og 176 såret i de to bombeeksplosjonene i målområdet til Boston maraton mandag.

De to brødrene ble gjenkjent på overvåkningsbilder fra stedet. Bare timer etter at bildene var offentliggjort, skjøt de etter alt å dømme en politimann ved MIT-universitetet utenfor Boston.

Like etter skal de ha stjålet en bil og tatt bileieren som gissel. Dette utløste en massiv politijakt som endte med at Tamerlan Tsarnajev ble drept. Dzjokhar Tsarnajev unnslapp, men ble pågrepet et døgn senere.

I FBIs søkelys

Tamerlan Tsarnajev var i FBIs søkelys allerede i 2011. FBI skal den gang ha blitt tipset av Russland om at han var blitt tilhenger av radikal islam, og at han hadde planer om å forlate USA for å slutte seg til islamister, forteller en politikilde til nyhetsbyrået Reuters.

FBI fant ingen beviser for terrorvirksomhet og la saken til side, men året etter var Tamerlan Tsarnajev i Russland i seks måneder. Der skal han ha bodd hos faren i Dagestan.

Benekter

Om Tsarnajev var i kontakt med væpnede islamistopprørere under oppholdet, er fortsatt uvisst, men en ledende opprørsgruppe i Kaukasus nekter for å ha noe med Boston-bombene å gjøre.

«De hellige krigerne i Kaukasus utfører ikke militære angrep mot USA. Vi kjemper mot Russland, som er ansvarlig ikke bare for okkupasjonen av Kaukasus, men også for monstrøse forbrytelser mot muslimer», het det i en kunngjøring fra gruppen Emiratet Kaukasus søndag.

Publisert: