- Jeg kom meg over på den europeiske siden. Det må ha vært snakk om kort, kort tid før broen ble stengt.

Tyrkia-kjenner Morten Myksvoll landet i Istanbul bare timer før kuppforsøket.

KAOTISK: Det tyrkiske militæret opplyser på statlig TV at det har tatt makten i landet. Det er innført unntakstilstand og portforbud i landet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I tillegg til å være daglig leder i Nye Bergensbanen, er 30-åringen fra Lindås blitt kjent som ekspert på tyrkisk politikk de senere årene. Han driver blant annet nettsiden tyrkiskpolitikk.no.

Myksvoll landet i Istanbul fredag. Han hadde akkurat kommet seg over Bosporos-broen som ble stengt før militærpolitiet slo til. Nå er han kommet seg i hus.

— Jeg kom meg over på den europeiske siden. Det må ha vært snakk om kort, kort tid før broen ble stengt.

I TYRKIA: Morten Myksvoll landet i Istanbul fredag kveld.

Han legger ikke skjul på at dette kom som lyn fra klar himmel. Forsøk på militærkupp var ikke et av scenarioene han så for seg før han dro nedover.— Det har jo versert en del rykter om kupp, men regjeringen har lyktes i å temme militæret de siste årene. Det var et slags forsøk på kupp i 2007, da militæret ville instruere hvem som skulle bli president, men det ignorerte regjeringen og militæret gjorde ikke noe. Siden den gang er også flere i toppledelsen i militæret blitt erstattet, sier Myksvoll.

- Overraskende

Førsteamanuensis i sammenlignende politikk på UiB, Hakan G. Sicakkan, hadde ikke sett for seg det som nå skjer i Tyrkia.

— Dette er ganske overraskende. Den nåværende regjeringen som har sittet med makten i nesten 14 år har hatt total kontroll på de militære styrkene, og har hele tiden svekket det militæres posisjon i politikken.

Sicakkan presiserer at han ikke kjenner til hvilke deler av militæret som nå forsøker å ta over makten, eller hvorfor de gjør det. En spekulasjon sier han kommer fra president Erdogan og regjeringen. De peker på de juridiske prosessene som er startet mot det en «klikk i militæret» som støtter den religiøse lederen Fethullah Gülen som bor i USA.

— Regjeringen har begynt å fjerne soldater som støtter Gülen fra militæret gjennom det juridiske apparatet. En annen ting som skjer i disse dager er at Tyrkias militære råd skal ha et møte i begynnelsen av august. Det forventes at noen av Gülen sine supportere ikke skal få opprykk i år, og de fleste forventes å bli pensjonert med det militære rådets avgjørelse. Dette er to ting vi kan spekulere i som årsak, og noe som nevnes hyppig i sosiale media i Tyrkia, sier Sicakkan.

- Uoversiktlig

Sicakkan gjentar samtidig at det er ingen som vet hvem som står bak dette natt til lørdag, og at informasjonen som kommer ut fra Ankara og Istanbul er uoversiktlig.

— Det pågår en kamp om folkets støtte. Regjeringen vil gi inntrykk av at dersom folk bare tar seg til gatene, vil de

OVERRASKET: Førsteamanuensis i sammenlignende politikk på UiB, Hakan G. Sicakkan

lykkes i kampen mot det militære. Derfor ser vi suksesshistorier med folk som tvinger tanks til å snu. Disse meldingene kommer fra regjeringsvennlige og demokrativennlige medier.

Samtidig sier han militæret har brukt de statlige TV-kanalene til å sende ut sitt budskap om at de har tatt over makten.

— Men nå er disse kanalene blitt stille. De har ikke sendinger lenger.

- Hva skjer dersom dette forsøket lykkes?

— Det kommer an på hvem som står bak dette. Er det Gülen, så blir et eventuelt nytt regime veldig gode venner med USA og siden Europa. Er det andre, for eksempel nasjonalister, som prøver å ta over fra Erdogan, kan det bli internasjonalt bråk.

Publisert: