Tre drept og 14 såret i angrep mot julemarked i Strasbourg

Storstilt politijakt på 29-åringen som mistenkes for å stå bak skytingen.

Publisert:

JULEMARKED: De første meldingene om skyting kom ved 20-tiden tirsdag. Ifølge øyenvitner skjøt en mann med automatvåpen ved et julemarked. Ifølge enkelte vitner varte skytingen i ti minutter. Foto: VINCENT KESSLER, Reuters / NTB scanpix

Fem personer er pågrepet etter skytingen på et julemarked i Strasbourg tirsdag kveld. De fem ble pågrepet i en rekke politiaksjoner gjennom natten, sier statssekretær Laurent Nunez i det franske innenriksdepartementet onsdag formiddag.

Gjerningsmannen selv, som antas å være en 29 år gammel mann som i lengre tid har vært i fransk politis søkelys, er imidlertid ikke funnet.

Tre personer er bekreftet døde etter angrepet. Minst 14 er såret, for seks av dem skal tilstanden være kritisk.

Det ble først meldt at fire personer var drept, deretter tre, så to, før franske myndigheter onsdag oppjusterte antall drepte til tre. Det er uklart hva som ligger bak forvirringen.

POLITIJAKT: Minst 350 politifolk deltar i jakten på den mistenkte gjerningsmannen, en 29-åring som lenge har vært i fransk politis søkelys. Foto: VINCENT KESSLER, Reuters / NTB scanpix

Turist blant de drepte

Skytingen etterforskes som en terrorhendelse, og som drap og forsøk på drap, heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten i Paris. Frankrike har hevet beredskapsnivået til det høyeste.

Minst 350 politifolk deltar i jakten på gjerningsmannen, som skal være en 29 år gammel mann fra Strasbourg. En tjenestemann opplyser til AP at 29-åringen antas å være såret etter en skuddveksling med soldater, og at vedkommende kan ha flyktet til Tyskland.

Onsdag morgen meldes det at en 45 år gammel turist fra Thailand er blant de drepte.

Anupong Suebsamarn var på ferie i den franske byen sammen med sin kone, opplyser det thailandske utenriksdepartementet. Paret kom til Strasbourg tirsdag. Suebsamarns kone overlevde angrepet og har fått bistand fra franske myndigheter.

TURIST DREPT: Onsdag morgen meldes det at en 45 år gammel turist fra Thailand er blant de drepte. Foto: Jean-François Badias, TT / NTB scanpix

Skal ha stått på «terrorliste»

Den 29 år gamle mannen som mistenkes for å stå bak skytingen, skal ha stått på fransk sikkerhetspolitis liste over potensielt farlige personer.

TV-kanalen BFM skriver at politiet fant granater da de tirsdag tok seg inn i mannens leilighet i Strasbourg. Han skulle han etter planen arresteres samme dag som angrepet skjedde, skriver Le Figaro, men han var ikke hjemme.

Den mistenkte er svært god kjent av politiet for tidligere forbrytelser. Disse forbrytelsene skal ikke være terrorrelaterte. Han har dommer mot seg i Frankrike og Tyskland og har sittet i fengsel, opplyste innenriksminister Christophe Castane natt til onsdag.

Les også

Disse kjøretøyangrepene har tatt livet av over 100 personer

– Hørte skudd og skrik

De første meldingene om skyting kom ved 20-tiden tirsdag. Ifølge øyenvitner skjøt en mann med automatvåpen ved et julemarked. Mannen skal deretter ha løpt videre ned en gate og det ble hørt flere skudd, ifølge avisen L'Alsace.

– Jeg hørte to, tre skudd, så hørte jeg skrik. Jeg gikk til vinduet, og da så jeg folk som løp. Så hørte jeg flere skudd, nærmere denne gangen, sier Yoann Bazard (27), som bor i sentrum.

Ifølge enkelte vitner varte skytingen i ti minutter. Da politi kom til stedet, skal de ha ropt «gå inn» og «gå hjem» til folk, forteller vitner.

– Skyting i sentrum av Strasbourg. Takk til alle som holder seg hjemme inntil situasjonen er avklart, skrev byens viseordfører Alain Fontanel på Twitter.

Fant død mann

Vitnet Pater Fritz sier til BBC at han hørte skudd og deretter fant en død mann på en bro.

– Det var tilsynelatende ingen ambulanser som hadde mulighet til å komme til området. Etter 45 minutter sluttet jeg å utføre livreddende førstehjelp, fordi en lege på telefon sa til oss at det ikke ville hjelpe å fortsette, sier Fritz.

Camille Belsoeur var i en venns leilighet da hun hørte skytingen.

– Vi åpnet vinduet. Der så jeg en soldat skyte, rundt 12 til 15 skudd, sier hun til AFP.

UTRYGG: Natt til onsdag fortalte innenriksminister Castaner på en pressekonferanse at byen fortsatt anses som utrygg siden gjerningsmannen er på frifot. Foto: CHRISTIAN HARTMANN, Reuters / NTB scanpix

Innførte «lockdown»

Det er foreløpig uklart om markedet var mål for angrepet. Borgermester Roland Ries sier han ikke vet hvordan gjerningsmannen, «tross alle sikkerhetsinstrukser», kom seg gjennom sikkerhetskontrollene før han begynte å skyte på julemarkedet i byen.

Det ble etter skytingen innført såkalt lockdown i byen. Tusenvis av mennesker har oppholdt seg på restauranter, sportsarenaer og andre steder i byen som følge av skytingen. I 1-tiden fikk de fleste vende hjem.

Natt til onsdag fortalte innenriksminister Castaner på en pressekonferanse at byen fortsatt anses som utrygg siden gjerningsmannen er på frifot. Strasbourg ligger ved grensen til Tyskland, og tysk politi har iverksatt grensekontroll ved overgangene i området.

Fordømmer angrepet

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg slutter seg til dem som fordømmer angrepet i Strasbourg.

– Mine tanker går til familiene og vennene til de drepte, og til alle de skadde. Vi står sammen med Frankrike i forsvaret av våre verdier og åpne samfunn, skriver Stoltenberg på Twitter.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sender sine tanker til ofrene.

– Strasbourg er ikke som noen annen by. Den er et symbol på fred og europeisk demokrati, sier han.

Publisert: