Presidenten utløserkrise på Sri Lanka

Sri Lanka er kastet ut i dyp politisk krise etter at president Chandrika Kumaratunga tirsdag sparket tre ministere, suspenderte nasjonalforsamlingen og utkommanderte hæren.

Statsminister Ranil Wickremesinghe, som er på offisielt besøk i USA, anklaget Kumaratunga (bildet) for å føre landet ut i kaos og anarki.

I en uttalelse fra Washington sier Wickremesinghe at han ikke vil tillate at beslutningen om å avskjedige ministrene «fører til en undergraving av fredsprosessen og den økonomiske utviklingen i landet».

Solheim taus

Det har lenge vært åpen og bitter politisk strid mellom Kumaratunga og statsminister Wickremesinghe, særlig om den norskstøttede fredsprosessen.

Kumaratungas beslutning om å sparke tre nøkkelministere — forsvarsministeren, innenriksministeren og informasjonsministeren - kom som en overraskelse. Men tidligere på dagen avviste hennes parti maktfordelingsforslaget som opprørsbevegelsen Tamiltigrene la frem i forrige uke, og hun har selv anklaget regjeringen for å ha gått med på for mange kompromisser.

Grunnen til at presidenten også suspenderte nasjonalforsamlingen i to uker, er at hun vil hindre protester mot avskjedigelsene, mener observatører.

Norske fredsmeklere har ingen kommentar til den dramatiske utviklingen.

— Det eneste vi vil si er at på grunn av vår rolle i fredsprosessen er det ikke naturlig å kommentere situasjonen, sier Erik Solheim til NTB.

Vil utlyse nyvalg?

Over hundre soldater ble utkommandert til å bevokte regjeringens pressekontor, den statlige trykkeriet og kraftstasjoner i byen. Samtidig er politiet satt i alarmberedskap for å håndtere en eventuell oppstand.

I en offisiell erklæring sier Kumaratunga at det var i «nasjonens interesse» at hun sparket ministrene, og at det ble gjort for «å hindre en forverring av sikkerhetssituasjonen». Men hun utdypet det ikke.

For tre dager siden la Tamiltigrene frem sitt forslag til maktdeling. Wickremesinghes regjering ønsket det velkommen som et nytt grunnlag for videre fredssamtaler, muligens over nyttår.

De tre ministrene tilhørte regjeringspartiet UNF, mens presidenten er leder for opposisjonspartiet Folkealliansen. Ifølge en talsmann for myndighetene, Gayrika Perusinghe, er også ministrenes rådgivere og toppbyråkrater avskjediget.

På Sri Lanka blir det spekulert på om Kumaratunga nå vil utlyse nyvalg. Wickremesinghe føler seg trygg på å vinne et slikt valg på grunn av utbredt støtte til fredsprosessen, men regjeringen vil likevel måtte forholde seg til at Kumratunga nå har fått full kontroll over hæren og de statlige mediene.

- Våpenhvilen i fare

Kumaratungas parti mistet kontrollen i nasjonalforsamlingen til Wickremesinghes koalisjon etter valget i desember 2001, og Wickremesinghe gjenopptok kort etter fredsforhandlingene med Tamiltigrene.

— Utsiktene til fred er svekket, sto det tirsdag på det tamilvennlige nettstedet Tamilnet. Der het det at Tamiltigrenes ledelse følger utviklingen, men at den 20 måneder lange våpenhvilen er i fare fordi forsvarsdepartementet nå er under president Kumaratungas kontroll.

TOPPBEREDSKAP: Over hundre soldater bevoktet i går regjeringens pressekontor, den statlige trykkeriet og kraftstasjoner. Politiet er i alarmberedskap.

FOTO: ANURUDDHA LOKUHAPUARACHCHI, REUTERS