Svensk and hadde mild influensavariant

Den døde anden fra Eskilstuna i Sverige hadde en mild influensavariant, viser analyser av anden.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

Viruset var ikke av den dødelige typen H5N1. EU vurderer fullstendig importforbud for villfugl.

– Vi kan konstatere at viruset som anden bar på, er av en type som 20 til 30 prosent av endene normalt sett har på denne tiden av året, sier sjefveterinær Leif Denneberg fra de svenske landbruksmyndighetene.

Det betyr at anden ikke hadde det aggressive fugleinfluensaviruset H5N1 som også kan smitte mennesker, melder Jordbruksverket i en pressemelding. H5N1-viruset har spredd seg i Asia og Russland og videre til Romania og Tyrkia. Minst 60 mennesker er omkommet etter å ha blitt smittet av viruset i Asia.

– Liten fare

Sjefveterinær Denneberg mener faren er liten for at svenske fugler skal bli smittet av den aggressive asiatiske fugleinfluensaen. Likevel er faren for at viruset skal spre seg til Sverige større enn tidligere, fordi smittede fugler kan trekke dit fra Russland.

– Vi har økt beredskap i tilfelle vi får inn viruset. Skjer dette, vil vi gripe inn resolutt og umiddelbart, sier Denneberg.

Selv om ekspertene toner ned risikoen, svarer 50 prosent av avisen Aftonbladets lesere i en undersøkelse at de frykter viruset.

EU-forbud

Storbritannia presser på for at EU skal vedta et fullstendig forbud mot import av levende villfugl fra resten av verden etter at en papegøye importert fra Sør-Amerika døde av fugleinfluensa mens den ble holdt i britisk karantene.

EU-kommisjonen vil avgjøre spørsmålet senest tirsdag, opplyser EU-kommisjonens talsmann Stefaan de Rynck til nyhetsbyrået Reuters.

Den britiske statssekretæren for dyrehelse, Ben Bradshaw, sier at den britiske regjeringen lørdag fremmet et forslag til EU om fullstendig importforbud.

Helseeksperter sier til den britiske avisen The Sunday Telegraph at eksotiske fugler som blir smuglet inn til Storbritannia kan utgjøre en «trojansk hest» i kampen mot viruset. Av de 500.000 fuglene som kommer inn til Storbritannia hvert år, antas halvparten å bli smuglet inn uten noen form for kontroll med fuglenes helse.

Faller fra himmelen

I Iran melder et nyhetsbyrå drevet av studenter om at flere titall fugler daglig faller døde til bakken fra flokker av trekkfugl som krysser landet. Ifølge byrået ISNA er rundt 5.000 døde fugler funnet i provinsen Vest-Aserbajdsjan, som grenser til Tyrkia, Irak og Aserbajdsjan. Fuglene blir undersøkt, men fugleinfluensa er ennå ikke bekreftet.

I Kroatia er flere tusen fugler avlivet i et område med en radius på tre kilometer fra stedet der ville svaner ble funnet døde og hvor dødsårsaken er bekreftet å være fugleinfluensa. Rundt 10.000 kylling og annen fugl blir avlivet i området rundt landsbyen Zdenci øst i landet.

Myndighetene i De forente arabiske emirater oppfordrer innbyggerne til å avlive fugler som holdes som innendørs kjæledyr. Også kyllinger må enten slaktes og spises eller overleveres til avliving hos veterinærmyndighetene.

Israel og Jordan har inngått et tett samarbeid for å bekjempe eventuell forekomst av fugleinfluensa. Og i Thailand innførte myndighetene søndag strengere regler for kyllingoppdrett, samtidig som landets 13. menneske som har dødd av fugleinfluensa ble begravd.

Publisert: