Representantenes hus sier ja til å reversere store deler av Obamacare

Med 217 mot 213 stemmer vedtok Representantenes hus å innføre en ny helsereform.

Publisert Publisert

SEIRET I FØRSTE RUNDE: Å få helsereformen gjennom Representantenes hus blir sett på som en seier for Paul Ryan og Donald Trump. Den må fortsatt godkjennes i senatet for å erstatte Obamas helseplan, og det knyttes usikkerhet til det. Foto: JOSHUA ROBERTS / X01909

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Med marginale fire stemmer i favør av Trumps nye helsereform, vedtok Representantenes hus å erstatte store deler av Barack Obamas signaturreform, Obamacare. 217 stemte for Trumps nye helsereform, mens 213 stemte imot, torsdag kveld norsk tid.

20 republikanere var blant dem som stemte mot forslaget. I likhet med demokratene var flere av dem sterke motstandere av at retten til helseforsikring innskrenkes og blir merkbart dyrere for mennesker som allerede har en sykdom eller lidelse.

Den nye reformen vil erstatte helseordningen som ble innført av president Barack Obama i 2010, hvis den blir endelig godkjent.

Må fortsatt godkjennes i senatet

Trumps forslag til ny helsereform går nå videre til Senatet for avstemning, der den også må vedtas for å bli gjeldende.

Reformens støttespillere medgir at det kan bli vanskeligere å få den gjennom der, fordi man vil være avhengig av støtte Demokratene.

Seier for Trump

At forslaget har fått gjennomslag i Representantenes hus er uansett en massiv seier for president Donald Trump og leder for Representantenes hus, Paul Ryan. De siste dagene har det pågått en intens innsats for å samle stemmer for forslaget.

Trumps forslag til ny helsereform åpner for at delstater kan se bort fra dagens krav om at forsikringer skal koste det samme for alle, enten de er sunne og friske eller alvorlig syke. Moderate republikanere har tidligere motsatt seg dette, men i den nye versjonen av forslaget er det lagt inn en pott på 8 milliarder dollar som skal bidra til å dekke helseforsikringsutgifter for personer med kroniske lidelser. Det ble tunga på vektskålen for flere republikanerne, som nå har snudd i saken.

Ikke nok

En rekke helseeksperter har imidlertid gått ut og sagt at 8 milliarder dollar ikke er nok til å dekke forsikringskostnadene for dem som vil trenge det.

Barack Obamas helsereform, som ble innført i 2010, har blitt beskrevet som den mest omfattende velferdsreformen i USA siden 1960-tallet. Obamacare sørget for helseforsikring til alle gjennom subsidier til flere millioner amerikanere som ellers ikke ville hatt råd til det.

Publisert