Opposisjonen splittet i synet på Sveriges forsvarsminister

De borgerlige partiene i Sverige er splittet i synet på om det skal fremmes mistillitsforslag mot forsvarsminister Peter Hultqvist.

Sveriges statsminister Stefan Löfven ofret torsdag to statsråder, men avviser kravet fra opposisjonen om at også forsvarsminister Peter Hultqvist må gå. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix

NTB

Bare timer etter at statsminister Stefan Löfven ofret to statsråder torsdag, for å hindre mistillitsforslag mot dem, økte det politiske presset fra opposisjonen som også krever forsvarsminister Peter Hultqvists avgang.

De borgerlige partiene i Alliansen–Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna–anklaget torsdag i en felles pressemelding Hultqvist for å ha holdt tilbake opplysninger om sikkerhetsbristen i Transportstyrelsen.

Partiene fastholdt derfor at de ville fremme mistillitsforslag mot forsvarsministeren, noe Löfven stilte seg uforstående til.

Rakner

Torsdag kveld var det imidlertid tegn til at Alliansen raknet i synet på forsvarsministerens videre skjebne.

– Det er ingen selvfølgelig beslutning å la sverdet bli hengende over Hultqvist. Han burde ikke engang ha vært med fra begynnelsen, sier en kilde i Liberalernas riksdagsgruppe.

– Det er mange hos oss som mener at det er galt å fremme mistillitsforslag mot Hultqvist, men andre partier har ment noe annet, sier kilden.

Ikke sikker

En kilde i Centerpartiet reiser også tvil om hvorvidt det bør fremmes mistillitsforslag mot forsvarsministeren.

– Man skal kanskje ikke være helt sikker på om spørsmålet om mistillit vil bli reist i Riksdagen, sier kilden.

På spørsmål om det var feil å trekke Hultqvist inn i saken, svarer kilden bekreftende.

– Det er en analyse som det er lett å stille seg bak, sier kilden.

Statsviteren Li Bennich-Björkman ved universitetet i Uppsala tror opposisjonen nå leter etter en utvei for å slippe å reise mistillitsforslag mot Hultqvist.

– De forsøker å finne en måte å trekke seg ut av dette på, uten å tape ansikt, sier hun.