Slik skal USA angripe

Store amerikanske krigsplaner i Iran avslørt.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

USAs planer for et eventuelt luftangrep mot Iran inneholder mer enn bare de kjernefysiske anleggene. Det meste av landets militære infrastruktur er angrepsmål, melder BBC.

Dersom USA angriper Iran vil landets fly— og marinebaser være mål. Det vil også Irans rakettanlegg og kommandosentere være, ifølge BBC.

USA insisterer på at de ikke planlegger å angripe Iran, og at de forsøker å overtale regimet i Teheran til å stanse anrikningen av uran.

Men Iran nekter å føye seg etter krav om å stanse anrikningen. FNs sikkerhetsråd, som allerede har vedtatt sanksjoner mot Iran på grunn av landets atomprogram, krever at anrikningen av uran må stanses innen 21. februar.

Militær løsning Diplomatiske kilder sier USA har militære planer i bakhånd dersom de diplomatiske forsøkene strander. Ved sentralkommandoen i Florida er målene i Iran plukket ut. Listen inneholder atomanlegg ved Natanz, Isfahan Arak og Bushehr.

Et angrep vil trolig bli iverksatt dersom det blir bekreftet at Iran er i ferd med å bygge et atomvåpen, melder BBC.

En annen mulighet er at USAs president gir grønt lys for et angrep dersom et stort antall amerikanske soldater i Irak blir drept i en aksjon som kan spores direkte til Iran.

Myndighetene i Iran sier offentlig at det ikke er grunn til bekymring, men blant vanlige folk begynner uroen å spre seg.

Storskalaproduksjon Iran kan være i stand til å anrike uran i storskala innen et halvt års tid, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået. Men ifølge IAEA-sjef Mohamed ElBaradei vil Iran trolig ikke være i stand til å bygge en atombombe før om ti år, skriver avisa Financial Times.

ElBaradei sier Iran siden august har brukt sentrifuger i byen Natanz til å anrike uran.

Iran har lært så mye av pilotprogrammet i Natanz at det vil være umulig å skru klokken tilbake, sier IAEA-sjefen til avisa

– Utsetter bygging Samtidig kunngjorde Russland mandag at de utsetter byggingen av Irans første kjernefysiske kraftstasjon fordi regimet i Teheran ligger etter med betalingene.

En fremstående iransk kilde benekter imidlertid at de ikke har gjort opp for seg.

Senere i uka skal ElBaradei avgi rapport til FNs sikkerhetsråd om hvorvidt Iran har stanset anrikningen av uran innen verdenssamfunnets frist på 60 dager.

IAEA-sjefen tror at Vesten kommer til å skjerpe sanksjonene som ble vedtatt av Sikkerhetsrådet i desember.

Publisert: