Seilferie i Karibia? Nei, sett heller seil nordover.

En døsig seilferie i Karibia fremstår for mange som den ultimate blandingen av ekskursjon og velbehag. Men er det virkelige sjøeventyr du søker, skal du heller seile nordover.

IDYLLISKE HELGELAND: De mange øyene i Helgeland skjermer for vær og vind. Her ser vi Dønnamannen over Helgelands skjærgård.
  • Axel Sandberg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Selv om vi seilte til Amerika 500 år før Columbus og fortsatt regnes som sjøfartsnasjon, er «arktisk» seiling noe som for de fleste nordmenn vil fremstå som en annerledesferie.

Stadig flere oppdager imidlertid at å seile nordover langs norskekysten, eller til og med krysse over til Svalbard eller Grønland, kan gi enormt mye eventyr målt i både feriepenger og antall feriedager.

Utenlandske turister har riktig nok oppdaget seiling på nordlige breddegrader forlengst.

– Man kan faktisk møte på flere utlendinger enn nordmenn i seilbåt langs deler av norskekysten. Det er som om det eksotiske «nord» er etablert som reisemål blant seilinteresserte i resten av verden, mens vi ikke helt har tatt innover oss rekkevidden av hva som finnes i egne farvann, sier Jon Amtrup i Norges Seilforbund.

MIDNATTSOL: Finnes det en bedre måte å oppleve midnattssol på enn fra seilbåt? Foto: Linda Øverli Nilsen

– Opplever myeDette satser blant andre turoperatøren SeilNorge på å gjøre noe med.

Siden oppstarten i 2009 har firmaet med sommerbase i Helgeland, nærmere bestemt Ylvingen utenfor Brønnøysund, tilbudt en rekke temareiser i seilbåt, alt fra øyhopping i Lofoten og intensive seilkurs til mer strabasiøse Svalbard— og Grønlandsturer.

– Man får med seg utrolig mye på en uke i seilbåt, og det er helt klart den beste måten å oppleve Nord-Norge på, mener Linda Øverli Nilsen i SeilNorge.

Med erfaren skipper om bord er det heller ikke så mye som kan gå galt dersom man utviser alminnelig sjøvett.

– Seilingen i seg selv er ikke så krevende. Helgelandskysten, for eksempel, er generelt veldig rolig på grunn av de mange øyene som beskytter mot vær og vind. Og kystveien er i mange tilfeller den desidert enkleste ruten mot nord, legger Øverli Nilsen til.

ENKLESTE REISEVEI: Å reise langs kysten i seilbåt gir lett tilgang til perler som Reine i Lofoten.
SURFIN SAFARI: «Monsterbølger» som konkurrerer med det beste i utlandet, kan man blant annet oppleve i Lofoten.

– Bærekraftig måte å feriere på

Firmaets konsept handler i stor grad om å kombinere seiling med opplevelser på land, som fjellklatring, toppturer og ski. I tillegg settes det gjerne av tid til vannaktiviteter som kajakk og surfing.

– Mange av deltagerne har ikke seilt før, mens noen er ganske erfarne, så dette er noe alle kan gjøre i ferien. Man behøver bare være litt åpen for nye mennesker, og ha eventyrlyst, forklarer Øverli Nilsen.

Seilcharter.com driver båtutleie, charter, seilkurs og tematurer både i Norge og utlandet. Firmaet bekrefter at norsk seilferie er vel så mye et internasjonalt feriekonsept som noe vi nordmenn bedriver.

– Spesielt tyskere, sveitsere og franskmenn har dominert. Vår egen seilekultur er nokså liten langs deler av kysten, og vi ligger ganske enkelt bak når det gjelder internasjonale seiletrender. Men vi kommer etter, noe vi har merket godt de siste få årene, sier eier Steinar Olsbø.

Går du med en seiler i magen, og drømmer om å ta med deg familien på tur? Her får du gode råd:

Les også

Slik blir seilferie med barn en suksess

SEIL OG SKI: Hva med å kombinere seilturen med skisport?

Seilferie er i tiden også på grunn av økt miljøbevissthet og ønsket om å forminske eget karbonavtrykk, samt en fornyet interesse for «det naturlige».– Det er en bærekraftig måte å feriere på, sammenlignet med de fleste alternativene. Å oppleve norsk kystkultur og natur fra en seilbåt, drevet fremover av vinden, ja, det gjør sterkt inntrykk på de fleste, mener Øverli Nilsen.

STILLE STUNDER: Mange tror det blir tøffere forhold jo lenger nord man seiler, men man kan fint ligge rolig og duppe i en bukt på en solværsdag, også i Nord-Norge.

Seil selvÅ legge ut i egen båt med kompasset pekende mot nordlige breddegrader, er selvfølgelig også fullt mulig, enten langs deler av eller hele kysten.

Gerd og Jørgen Husvik fra Bærum gjorde sistnevnte til gagns noen år tilbake. Oslo til Svalbard og så tilbake igjen seilte de på litt over tre måneder.

– Mange tror at det blir mer og mer værhardt jo lenger nord man kommer, men man er jo stort sett innaskjærs frem til Tromsø. Det var i det store og det hele langt mer behagelig seiling enn for eksempel langs Skagerrak, forteller Jørgen Husvik.

Trenger du turtips i Norge?

Les også

Her er åtte fine fjellturer

SEILTE LANGT: Ekteparet Jørgen og Gerd Husvik seilte Oslo-Svalbard og tilbake på litt over tre måneder.

Overfarten fra Tromsø til først Bjørnøya og så Svalbard gikk også uten de helt store vanskelighetene.– Vi hadde været med oss, det var sommer og vi hadde god tid. Under slike forhold kreves det strengt tatt ikke seileerfaring utenom det vanlige, mener Husvik.

Han sier det likevel er en del punkter å være obs på jo lenger unna kysten man seiler.

– For å seile til Svalbard, for eksempel, må man søke sysselmannen på forhånd. Våpen er påbudt om bord og på land, og sjøkartene kan være mangelfulle og unøyaktige. Man må være forberedt på drivis, selv midt på sommeren – vi måtte seile lange omveier på grunn av is. I Longyearbyen ble vi faktisk stengt inne av is, og måtte ligge fire-fem dager, forteller han.

Har du hørt om denne?

Les også

Vil sende nordmenn til den «ukjente» kanariøya

EKSOTISKE SVALBARD: En liten lomviflokk sitter på et isberg. En seilferie til Svalbard gir garantert sterke opplevelser.
ARKTISKE UTFORDRINGER: Seiler man til Svalbard og forbi, bør man ha med rutinert og erfaren skipper.

– Velg trygghetVidere til Jan Mayen og Grønland blir erfaring desto viktigere.

– Det kan oppstå såpass ekstreme forhold, også på Svalbard, at man enten bør ha veldig med kunnskap eller bli med en rutinert skipper. Man skal tross alt unngå isbjørn og drivis og er potensielt utsatt for væromslag på åpent hav, sier Jon Amtrup.

Han nøler likevel ikke med å anbefale slike reiser dersom de foregår under ordnede forhold.

– Å hygge seg med familie og venner på en båt i Karibia, har helt klart sin misjon, men handler ikke så mye om selve seileopplevelsen. For mange er det nok mer som å være i en ferieleilighet på sjøen. Her hjemme har vi verdens nest lengste kystlinje, som byr på uendelig mange unike og spektakulære naturopplevelser, understreker han.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Vil ha flere reisetips til aktive turer? Sjekk disse:

Les også

Du må jobbe litt for å komme til de fineste strendene i Portugal. Men det er verdt det.

Les også

Her er øya for deg som har lyst til å gjøre noe mer enn å ligge på en solseng

Les også

Er Himmelbjerget Danmarks høyeste topp? 

Ni turer utenom det vanlige

Norge rundt måned for måned

Denne norske veien er på internasjonal reiseliste

Les også

Topp ti reisemål på fremmarsj

Hvor går turen i 2016? Her får du 12 eksperttips

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Publisert: