Snart åpner den nye taxfree-butikken på Gardermoen

TILBUDSTORG: Dette er tilbudstorget i den nye taxfree-butikken på Oslo Lufthavn. Det nye utsalget åpner 1. september.
  1. september åpner en splitter ny taxfree-butikk for ankommende passasjerer på Oslo Lufthavn. Den er mer enn dobbelt så stor som dagens ankomstbutikk.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det er ikke mange ukene til selskapet skal slippe inn de første kundene i det nye taxfree-området, som blant annet byr på et langt større vareutvalg enn i dag og i større og helt nye lokaler.

Da skal det bli slutt på å måtte albue seg frem i en overfylt ankomstbutikk, slik mange ofte opplever i dag.

— Vi gleder oss. Dagens ankomstbutikk er altfor liten for å dekke behovet. Her blir det luftigere, mer åpent og oversiktlig. Vi både håper og tror at de nye butikklokalene ville falle i smak, sier sjefen for Travel Retail Norway (TRN), Håkon Fjeld-Hansen, til Aftenposten.

— Og at folk legger litt av reisekassen sin igjen her, skyter han inn.

SNART FERDIG: Håkon Fjeld-Hansen (t.v.), sjef for Travel Retail Norway, og Egil Thompson, konserndirektør i Avinor, viser frem den ennå helt uferdige taxfree-butikken på Oslo Lufthavn.

Landets største på ankomstDen nye ankomstbutikken ligger vegg i vegg med dagens, og når skilleveggen fjernes vil de to butikkene til sammen utgjøre et areal på 4000 kvadratmeter.

Den nåværende butikken på ankomst utland er allerede landets i særklasse største taxfree-butikk målt etter omsetning.

Nå skal det bli enda mer:

– Vi regner med en salgsvekst på seks-sju prosent. Det skjer ut fra en omsetning som i dag er på to milliarder kroner, sier Fjeld-Hansen.

TRN har investert mellom 250 og 300 millioner kroner i to nye taxfree-utsalg på OSL, den andre skal komme på avgang i den delen av den utvidede terminalen som åpner i april neste år.

BAK VEGGER: Flere av butikkene ligger bak vegger, bl.a. gjelder det tobakk- og alkoholutsalgene.

Gjør klar for store forandringerDen nye ankomstbutikken byr på store forandringer i forhold til i dag:

– Først og fremst mer plass, vi mer enn dobler arealet. Det gir oss mulighet til å tilby ikke mindre enn 600 nye produkter innenfor alle de typiske taxfree-varene.

– Så har vi sørget for lysere og hyggeligere lokaler med digitale illustrasjoner som skal gi reisende et tydelig inntrykk av å ikke bare komme til Gardermoen og Oslo, men til Norge, presiserer Fjeld-Hansen.

Slik blir «nye» Oslo Lufthavn:

Les også

Her er de nye butikkene på Oslo Lufthavn

Dobler antall serveringssteder:

Les også

Her er de nye restaurantene på Oslo Lufthavn

De nye lokalene byr bl.a. på en egen «herreavdeling» med lukter for menn, kosmetikkutvalget for damene blir kraftig økt i tillegg til at vinutvalget blir vesentlig bedre.

– Vi har også fått plass til en egen liten negl-bar, der passasjeren kan få testet ulik negl-lakk. Blir spennende å se hvordan det nye tilbudet blir tatt imot, sier Fjeld-Hansen.

Alkohol og tobakk bak vegger

Butikkene ligger på hver sin side av en sju meter bred gate som også skal sørge for at de som ikke ønsker å handle på flyplassen skal komme seg greit ut.

Flere av butikkene ligger skjermet bak fargede glassvegger og andre dekorasjoner inne i butikkområdet. Verken TRN eller Avinor vil risikere den samme kritikkstormen som for et par år siden. En dominerende utstilling der folk ramlet midt opp kasser med brennevin, vin og øl satte sinnene i kok både blant reisende og myndighetene.

– Vi må påse at taxfreesalget ikke virker påtrengende for de reisende og et av kravene våre er at de som ikke vil handle greit skal kunne komme seg ut av flyplassen, sier konserndirektør i Avinor, Egil Thompson.

STØRRE: Den nye taxfree-butikken for ankommende passasjerer blir større og åpnere enn dagens ankomst-butikk.

Spritsalg på OSL sponser distriktsflyplasserHan presiserer imidlertid at det er viktig for norsk luftfarts økonomi at taxfree-handelen fungerer godt.

– Avgiftene vi henter fra flyselskapene utgjør en stadig mindre andel av Avinors inntekter, og viktigere blir de såkalte kommersielle inntektene som bl.a. taxfree. Dette er med på å finansiere et tettbygd nett av flyplasser i hele landet, sier Thompson.

Fikk du med deg vår store sjekk av sikkerhetskontroller?

Les også

Kun ett sted passerte både vannflaske og toalettsaker

Det mest moderne av teknologi er tatt i bruk, bl.a. roboter i varemottaket som skjer hver eneste morgen. Robotene skal brukes til å frakte varene fra mottaket og frem til butikken.

– Jeg har ikke hørt om noen andre flyplasser i Europa som har tatt i bruk robot-teknologien, så vi blir nok de første, sier Fjeld-Hansen.

Les også

Se nye Oslo Lufthavn her

Interessert i luftfart? Her får du flere gode saker:

Les også

Har du mottatt dette kravet fra Norwegian?

Les også

Dette bør du ikke gjøre med boardingkortet

Les også

Kan du reise med kaker i håndbagasjen?

Les også

Flyselskapene med best benplass i økonomiklasse

Les også

Slik flyr vi i fremtiden

Les også

Én av verdens rikeste lager verdens største fly, her er de første bildene

Les også

Dette er ikke et hotell - det er på Oslo Lufthavn

Trenger du flere reisetips?

Publisert: