Trump varsler stor nyhet

Den amerikanske presidenten kunngjorde på Twitter natt til søndag at noe stort nettopp har skjedd.

President Donald Trump er ventet å komme med en uttalelse søndag ettermiddag. Tracy Glantz/NTB scanpix

NTB

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi skal ha blitt drept i et amerikansk angrep i Idlib nordvest i Syria, opplyser kanalen CNN og tidsskriftet Newsweek.

DNA-tester

Baghdadi antas å ha blitt drept i et angrep utført av amerikanske spesialstyrker, opplyser en høytstående embetsmann i det amerikanske forsvaret og en offisiell kilde med kjennskap til saken til CNN.

Amerikanske myndigheter har ikke bekreftet opplysningen, som er ventet å komme etter at det er tatt DNA-tester og gjennomført en biometrisk test, forteller begge kildene til kanalen.

Baghdadi skal ha detonerte en selvmordsvest under angrepet.

Dette bildet er tatt fra en video av Abu Bakr al-Baghdadi. Viideoen er fra 2014. UKREDITERT

Natt til søndag skrev Trump på Twitter at noe stort nettopp har skjedd. Det hvite hus opplyser at presidenten kommer med en uttalelse søndag ettermiddag.

Skal ha godkjent operasjon

Verken Trump eller Det hvite hus opplyser hva uttalelsen skal handle om, men mye tyder på at det har sammenheng med operasjonen utført av amerikanske spesialstyrker i Syria.

En kilde i Trump-administrasjonen opplyser til kanalen CNN at uttalelsen skal handle om utenrikspolitikk.

Tidsskriftet Newsweek er blant mediene som melder at lederen for ekstremistgruppen IS skal være drept i Idlib i Syria. President Donald Trump skal ha godkjent operasjonen en uke før den ble gjennomført.

Ligget i skjul

Lørdag kom det rapporter om amerikanske kamphelikoptre i luften over Idlib nordvest i Syria. CIA skal ha bistått i å lokalisere Baghdadi.

Baghdadi har ligget i skjul de siste fire årene. En video fra april sendt ut av det IS-tilknyttede propagandanettstedet Furqan viste det som skal være Baghdadi bli intervjuet.

– Ni drept

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har meldt at ni personer ble drept da i alt åtte helikoptre angrep et område i utkanten av landsbyen Barisha i Idlib.

– Vi kan verken bekrefte eller avkrefte at Baghdadi var i området, sier SOHRs sjef Rami Abdulrahman.

Det er ikke kjent hvem som ble drept, og hvorvidt det var sivile blant de døde.

Ifølge SOHR er dødstallet ventet å stige ettersom et stort antall mennesker er såret, mange av dem alvorlig. Gruppens kilder har også oppgitt at det ble sluppet styrker ned på bakken fra helikoptrene under operasjonen.

– Skapte panikk

En beboer i en leir for internflyktninger i utkanten av Barisha sier at han hørte uidentifiserte helikoptre ved midnatt, hvorpå det ble gjennomført flere luftangrep av det vedkommende mener var den USA-ledede koalisjonen.

– De fløy meget lavt og skapte stor panikk blant folk, sier Ahmed Hassawi til nyhetsbyrået AFP.

Baghdadi er meldt drept flere ganger de siste årene, men meldingene har vist seg å være feil. De siste fem årene har han ligget i skjul, og USA har utlovet en belønning på 25 millioner dollar for informasjon som kunne føre til at skjulestedet hans ble avslørt.