Menneskerettsgrupper tar Trumps innreiseforbud for flyktninger til retten

New York (NTB-AFP): Amerikanske menneskerettighetsorganisasjoner går til sak etter president Donald Trumps presidentordre om innreiseforbud for flyktninger til USA.

Publisert Publisert

President Donald Trump undertenger presidentordrer i Pentagon fredag. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Søksmålet ble fremmet av organisasjonen American Civil Liberties Union og flere andre menneskerettsorganisasjoner lørdag etter at to irakiske statsborgere ble pågrepet på JFK-flyplassen utenfor New York natt til lørdag.

De to irakerne har også saksøkt Trump på grunn av presidentordren, opplyser deres advokater. Den ene irakeren ble løslatt senere på lørdagen, ifølge amerikanske medier.

USAs president Donald Trump skrev fredag under på en presidentordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk. Ordren innebærer blant annet 90 dagers stans i utskrivelsen av nye visum til borgere fra land med hovedsakelig muslimske statsborgere, trolig Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Nektes, selv med «green card»

Det amerikanske departementet for innenlands sikkerhet presiserer at den midlertidige stansen i innreisetillatelser også gjelder personer som allerede har fått arbeidstillatelse, såkalt «green card», i USA.

– Det stanser de som har arbeidstillatelse, skriver departementets talskvinne Gillian Christensen i en epost, ifølge Reuters.

Det betyr i praksis at borgere fra de sju landene som allerede jobber i USA, men som var ute på reise da presidentordren ble undertegnet, ikke får komme tilbake til USA.

Syrere utestengt på ubestemt tid

Ordren innebærer også syriske statsborgere ikke lenger får visum til USA, og at alle syriske flyktninger utestenges på ubestemt tid.

I tillegg blir USAs program for bosetting av flyktninger stanset i inntil 120 dager fram til nye regler for å vurdere flyktninger er kommet på plass. (©NTB)

Publisert