Trump-rådgiver ber mediene tie

Mediene burde tie, sier Donald Trumps seniorrådgiver Stephen Bannon i et intervju med New York Times.

TRAVEL UKE: President Donald Trump på en republikansk konferanse i Philadelphia torsdag denne uken. MARK MAKELA / REUTERS

NTB

I intervjuet med storavisen omtaler Bannon gjentatte ganger mediene som «opposisjonspartiet» til Trump-administrasjonen. Han sier også at mediene ble ydmyket av Trumps valgseier.

– Mediene burde være flaue og ydmyket og holde munn, og bare lytte en stund, sa Bannon, som er Trumps seniorrådgiver og sjefstrateg. Han var tidligere redaktør for nettstedet Breitbart.

– Jeg vil ikke at du skal sitere meg på dette, fortsatte Bannon.

– Mediene er opposisjonspartiet. De forstår ikke dette landet. De forstår fortsatt ikke hvorfor Trump er USAs president.

Storbritannias statsminister Theresa May møter Donald Trump for å diskutere handelspolitikk og sikkerhetssamarbeid i deres aller første møte fredag. Samtidig tyder meldinger fra både Kreml og Det hvite hus på at Trump skal snakke med Russlands president Vladimir Putin i helgen.

RÅDGIVER: Bildet viser Stephen Bannon under innsettelsen fredag 20. januar. Andrew Harnik / AP / Scanpix

Flykter fra amerikansk UD

Washington Post skriver torsdag at det er et ledelsesvakuum i amerikansk UD etter at alle seniorrådgiverne i administrasjonsavdelingen i utenriksdepartementet har forlatt kontoret få dager etter at Rex Tillerson ble godkjent som USAs nye utenriksminister.

Blant dem var Patrick Kennedy, som omtales som departementets «nummer to», samt tre av hans viktigste medarbeidere. Noen av de ansatte trakk seg, mens andre ble påvirket av Trump-administrasjonens beslutning om å ikke be karrierediplomater om å bli værende i stillinger på høyeste nivå.

Dette ses på som et stort tap av kompetanse om utenriksfeltet og amerikansk diplomati.

– Dette er det største kollektive tapet av institusjonell hukommelse noen kan huske, og det er veldig vanskelig å erstatte, sier David Wade, som ledet departementet under utenriksminister John Kerry.

Torsdag ble det også kjent at sjefen for det amerikanske grensepolitiet, Mark Morgan, går av. Det er imidlertid uklart om han selv har valgt å trekke seg eller om han har fått sparken.

Les også

«Norge må hoppe når Trump sier hopp. Og betale når fakturaen kommer.»

Ba om nye bilder av innsettelsen

På sin første dag som USAs president beordret Donald Trump sjefen for etaten med ansvar for National Mall om å skaffe til veie nye bilder av folkemengden som overvar innsettelsen, ifølge Washington Post.

Avisen skriver at Trump skal ha uttrykt sinne over at det på Twitter-kontoen til National Park Service var lagt ut et bilde som sammenlignet folkemengden under Trumps innsettelse med folkemengden under innsettelsen av Barack Obama i 2009.

Trump beordret sjefen for National Park Service, Michael T. Reynolds, om å skaffe til veie nye bilder av innsettelsen. Trump mente at nye bilder kanskje kunne bevise at mediene ifølge ham hadde løyet om at fremmøtet hadde vært middelmådig, opplyser Washington Posts kilder.

Pressetalskvinne ved Det hvite hus Sarah Huckabee Sanders sier saken kun viser at Trumps lederstil innebærer å være «så tilgjengelig og stadig i kontakt».

National Park Service har ikke kommentert saken, men en talsmann for etaten bekrefter overfor AP at en samtale mellom Trump og Reynolds fant sted lørdag.