Terrormistenkt pågrepet i Sverige

Terrormistenkte Mutar Muthanna Majid er pågrepet i en politiaksjon i Sverige, bekrefter det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det har gått rolig for seg. Nå planlegges avhør av personen. Aksjonen er gjennomført med bistand fra politiet, sier Säpos pressesjef Sirpa Franzén til TT.

Säpo vil ikke bekrefte hvor i Sverige pågripelsen skjedde, men flere medier skriver at mannen ble pågrepet i Boliden, et tettsted nordvest for Skellefteå i Västerbotten nordøst i Sverige.

Majid ble ettersøkt av Säpo onsdag på grunn av mistanker om at han hadde planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa.

Spesialstyrker

Den irakiskfødte mannen i 25-årsalderen ble pågrepet i en politiaksjon som skal ha skjedd i Boliden torsdag kveld. Beboere i området forteller at spesialstyrker ankom stedet i 18.30-tiden.

Europeiske etterretningstjenester har kartlagt kryptert kommunikasjon som gir grunn til å tro at den ettersøkte mannen var del av en større gruppe som er på vei til eller allerede befinner seg i Sverige, ifølge flere svenske medier.

Säpo slo alarm onsdag, hevet terrorberedskapen til nest høyeste nivå og opplyste at et IS-medlem som nylig ankom Sverige, trolig planla å gjennomføre terroraksjoner i Europa.

Overvåking

Majid er irakisk statsborger, men var bosatt i Sverige før han reiste til Syria for å krige for ekstremistgruppen IS i Syria, ifølge svenske medier. Ifølge avisen Expressen ble Majid fanget opp av et overvåkingskamera da han kom tilbake til Sverige.

På grunn av frykt for at terrormistenkte Majid kunne ha reist til Norge, ble alle politidistrikter også her bedt om å være oppmerksom på mannen.

Publisert