Kritisk for over 60 ofre fra Brussel-terroren

Identifiseringen av dødsofrene etter Brussel-terroren tar tid. Et stort antall personer er fortsatt savnet, og tilstanden er kritisk for over 60 av de sårede.

NTB

Samtidig begynner det å tegne seg et bilde av dem som ble rammet. Så langt er det kjent at ofrene for i terrorangrepene i Belgia kom fra rundt 40 forskjellige land, deriblant Peru, Marokko, Belgia og Tyskland.

De var mødre, embetsfolk, studenter og misjonærer som tilfeldigvis befant seg på flyplassen og T-banen hvor bombene gikk av tirsdag. Minst 31 mennesker ble drept.

Belgias helsedepartement har oppjustert tallet på sårede fra 270 til 300. Tilstanden er kritisk for hele 61 av dem, noe som øker frykten for at dødstallet kan stige.

— Det er den typen skader man ser i krig. Pasientene er såret, opprevet, det er tragisk, sier Jacques Creteur, sjefen for intensivavdelingen ved sykehuset Erasme.

Ingen formelt identifisert

Arbeidet med å identifisere ofrene har vist seg å være vanskelig og tidkrevende.

— Prosessen er blitt komplisert av de spesielt voldelige eksplosjonene og at det er flere utlendinger blant dem, sier en polititalsmann til TV-kanalen RTBF.

Fortsatt er det flere familier som ikke har fått kontakt med sine slektninger etter angrepet. På en Facebook-side for savnede etter terroren ligger det bilder av menn og kvinner - unge og eldre.

Det store spennet i ofrenes nasjonaliteter reflekterer Belgias internasjonale natur - som den symbolske hovedstaden i Europa.

Tysk ektepar

Blant ofrene er et ungt tysk par som var på vei til ferie i New York. Avisa Bild identifiserer ekteparet med fornavn: Selgeren Jennifer (29) er savnet, mens sykepleieren Lars (30) er hardt skadd og ligger i koma på et belgisk sykehus, skriver avisa torsdag. De to sto ved American Airlines' innsjekkingsskranke på Zaventem lufthavn da selvmordsbomberne slo til tirsdag.

— Vi vet at Lars er alvorlig skadd og ligger i koma. Dessverre vet vi ingenting om min nieses skjebne, sier Jennifers onkel til Bild.

Tysklands utenriksdepartement har bekreftet at det er åtte tyske statsborgere blant de sårede, men kan ikke utelukke at det er tyskere er blant de uidentifiserte dødsofrene.

Skulle til New York

Det første dødsofferet som ble navngitt, var Adelma Marina Tapia Ruiz, en 37 år gammel kvinne fra Peru som hadde bodd i Belgia i ni år. Hun ble drept av én av de to eksplosjonene på den internasjonale flyplassen i Zaventem utenfor Brussel.

Tapia sto klar til å dra til New York sammen med sin belgiske ektemann, Christophe Delcambe, og deres tre år gamle tvillingdøtre.

De andre tre overlevde eksplosjonen fordi jentene hadde stukket av fra foreldrene og Delcambe løp etter dem. Én av jentene ble skadd av prosjektiler fra bomben.

— De tok bort alt hun ønsket å gjøre med livet sitt, sier broren Fernando Tapia til peruanske medier.

Jusstudent

Et annet offer er identifisert som den 20 år gamle belgiske jusstudenten Leopold Hecht. Han ble drept i bombeanslaget mot T-banestasjonen Maelbeek i sentrum av Brussel.

Embetsmannen Olivier Delespesse skal også være blant de drepte, ifølge arbeidsgiveren, regjeringen i den franskspråklige delstaten Wallonia. Han ble drept i angrepet på metroen, ifølge lokale medier.

Ingen av ofrene fra tirsdagens angrep er identifisert med sikkerhet, påpeker belgisk påtalemyndighet til VTM, ifølge avisa Le Soir.

— Identifiseringsteamet gjør alt i sin makt for å jobbe så raskt som mulig, men når man skal si at noen at den de elsker er død, må man være helt sikker, forklarer påtalemyndighetens talsperson Ine van Wymersch.