Nasa tror det kan være liv på nye planeter

Nasa har funnet et solsystem med syv planeter som ligner jorden, der det er potensial for liv.

Publisert:

SÅNN KAN DET SE UT: Nasa har laget denne illustrasjonen av hvordan de tror det kan se ut på overflaten på Trappist-1, en av de syv planetene i solsystemet som er oppdaget. Foto: Nasa

Det opplyste romfartsorganisasjonen på en pressekonferanse onsdag kveld norsk tid.

Solsystemet ligger rundt 40 lysår unna oss.

Tre av planetene befinner seg i den beboelige sonen. I teorien kan det finnes flytende vann på alle de syv planetene, dersom forholdene i atmosfæren tillater det, men sjansen er størst på de tre planetene i den beboelige sonen.

«Er vi alene?»

Oppdagelsen er historisk på den måten at det aldri er funnet så mange planeter i den beboelige sonen rundt en og samme stjerne før.

– Denne oppdagelsen kan være et betydningsfullt steg mot å finne beboelige miljøer, steder som det er mulig å leve. Å svare på spørsmålet «er vi alene» er av topp prioritet og å finne så mange planeter som dette for første gang er et viktig steg mot å nå det målet, sier Thomas Zurbuchen i Science Mission Directorate i Washington.

Et belgisk-ledet forskerteam ved Universitetet i Liege har sammen med Nasa-forskere analysert informasjon innhentet fra Trappist-teleskopet ved La Silla-observatoriet i Atacama-ørkenen i Chile.

Observasjonene er gjort over et tidsrom på tre måneder i slutten av 2015. De første funnene ble presentert i mai i fjor. Da kunngjorde forskerne at de hadde oppdaget tre planeter rundt dvergstjernen Trappist-1.

Onsdag ble funn av ytterligere fire planeter kunngjort. Dermed kan forskerne slå fast at dvergen Trappist-1 omkranses av syv planeter.

Litt kaldere enn jorden

Forskerne mener at planeten Trappist-1 er den beste kandidaten for å kunne opprettholde liv. Den er litt kaldere enn jorden, men kan bli beboelig med den rette atmosfæren og nok drivhusgasser, melder CNN.

I motsetning til vår sol, er stjernen i Trappist-solsystemet kjølig – en såkalt «ultra-kjølig dvergstjerne», noe som gjør at livet kan overleve også på planeter som er tett opp til stjernen.

Planetene er trolig steinete. De som er lengst vekke, har trolig en overflate av is, men andre kan ha vann på overflaten.

– De syv underverkene i Trappist-1 er det første jordliknende planetene som er funnet i bane rundt en sånn type stjerne, sier Michael Gillon som leder forskningsprosjektet om Trappist-1-exoplanetene ved Universitetet i Liege, Belgia.

SYSTEMET: Slik ser de syv planetene ut, basert på data om størrelse og avstand mellom dem. De tre planetene i midten er de forskerne tror det er størst sjanse for å finne liv på. Foto: NASA

– Mest spennende på 14 år

– Dette er det mest spennende funnet vi har gjort i de 14 årene vi har arbeidet med Spitzer-teleskopet, sier Sean Carey, som er leder for Spitzer Science Center at Caltech/IPAC, Pasadena, California.

Spitzer er et infrarødt teleskop som kan se lenger enn tidligere.

Teleskopet er oppkalt etter den amerikanske astronomen Lyman Spitzer, som var den første til å foreslå rombaserte teleskoper på 1940-tallet. Det ble sendt opp av Nasa med en Delta II-rakett fra Cape Canaveral i 2003.

Det følger en ganske uvanlig bane, såkalt heliosentrisk i stedet for geosentrisk.

Kan analysere atmosfærene

Det eneste Nasa opplyste om pressekonferansen på forhånd, var at den skulle handle om funn utenfor vårt solsystem, og om planeter som sirkler rundt andre stjerner enn solen, såkalte exoplaneter, eller ekstrasolare planeter.

Det er oppdaget flere tusen slike exoplaneter siden 2004.

Det vil trolig la seg gjøre å analysere hver enkelt planets atmosfære for å avdekke eventuelle kjemiske kjennetegn på biologisk aktivitet, mener forskerne, som viser til at Trappist-1 er svaktlysende og ligger i relativt nær avstand til vår egen planet.

– Vi har gjort et viktig skritt mot å finne liv der ute. Fram til nå tror jeg ikke vi har funnet de rette planetene til det. Men nå har vi det rette målet i sikte, sier forsker Amaury Triaud ved Cambridge-universitetet.

Publisert: