Statsminister Erna Solberg opprørt over volden på Gazastripen

Statsminister Erna Solberg (H) ber både israelerne og palestinerne ta ansvar for å prøve å stoppe voldsspiralen.

Publisert:

OPPRØRT: – Den akselererende volden i Israel og på Gaza er en utfordring som jeg mener både Israel og palestinerne må bidra til å få ned, sier statsminister Erna Solberg (H). Foto: Berit Roald, Scanpix

NTB

Minst 55 personer ble drept da israelske soldater åpnet ild mot palestinske demonstranter på Gazastripen mandag, samme dag som staten Israel feiret 70 år og USA åpnet sin nye ambassade i Jerusalem.

– Det er veldig trist, og det var nok også sånn at man visste at denne 70-årsmarkeringen kunne være en dag med store utfordringer, sier Solberg til NTB.

– Den akselererende volden i Israel og på Gaza er en utfordring som jeg mener både Israel og palestinerne må bidra til å få ned, sier hun.

Les også

Israel anklages for massakre på 70-årsdagen

FORDØMMER: Palestinernes president Mahmoud Abbas fordømmer Israels voldsbruk mot palestinske demonstranter på Gazastripen. Foto: AP / Scanpix

Abbas fordømmer Israels maktbruk

Palestinernes president Mahmoud Abbas erklærer tre dagers landesorg etter blodbadet på Gazastripen. Abbas, som tilhører Fatah-bevegelsen og holder til på den okkuperte Vestbredden, fordømmer drapene på det sterkeste og anklager Israel for en massakre. Den palestinske enklaven styres av Fatahs rival Hamas.

Abbas fordømmer også at USA har flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem og han oppfordrer til generalstreik i de palestinske områdene.

Kuwait ber FNs sikkerhetsråd innkalle til hastemøte tirsdag.

– Vi fordømmer det som har skjedd, sier Kuwaits FN-ambassadør Mansour al-Otaibi. Kuwait er for tiden medlem av Sikkerhetsrådet.

Les også

Søreide kaller Israels voldsbruk uakseptabel

JERUSALEM: Israels statsminister Benjamin Netanyahu under mandagens åpning av USAs ambassade i Jerusalem. Til venstre sitter USAs ambassadør til Israel, David Friedman. Foto: AP / Scanpix

Netanyahu: Vil bare ødelegge Israel

Israels statsminister Benjamin Netanyahu forsvarer maktbruken mot demonstrantene på Gazastripen og sier Israel har rett til å forsvare seg.

– Hver nasjon har rett til å forsvare sine landegrenser. Terrororganisasjonen Hamas har erklært sin intensjon om å ødelegge Israel og sende tusenvis for å ødelegge grensegjerdet for å oppnå dette. Vi vil fortsette å handle for å forsvare våre innbyggere og suverenitet, skriver Netanyahu på Twitter.

Det hvite hus mener Hamas må bære hele ansvaret for de mange dødsfallene på Gazastripen mandag og sier Israel har rett til å forsvare seg selv.

Det opplyser Det hvite hus i en uttalelse mandag.

Syria fordømmer «brutal massakre»

Det syriske regimet beskriver drapene på de minst 55 palestinerne som «umenneskelig fremgangsmåte» og holder USA og «dets partnere og allierte ansvarlige for det palestinske blodbadet».

– Syria fordømmer på det sterkeste den brutale massakren begått av den israelske okkupasjonsmakten mot palestinske sivile som har brukt sin rett til å forsvare sin frihet og uavhengighet, heter det i en uttalelse fra en talsperson i utenriksdepartementet i Damaskus.

Også det iranske regimet, som er nær alliert med Damaskus, kaller mandagens drap massakre.

– Det israelske regimet massakrerer kaldblodig utallige palestinere mens de protesterer i verdens største utendørsfengsel, tvitret Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif mandag.

TÅREGASS: En helsearbeider bærer et palestinsk barn som har pustet inn tåregass. Røde Kors melder nå at helsehjelpen på Gazastripen er i ferd med å kollapse på grunn av det store antallet sårede og drepte etter mandagens demonstrasjoner. Foto: Dusan Vranic, AP / Scanpix

– Helsehjelpen i ferd med å kollapse

Helsehjelpen på Gaza-stripen er i ferd med å kollapse på grunn av det store antallet sårede og drepte etter mandagens demonstrasjoner, ifølge Røde Kors.

Bare på Shifa-sykehuset behandles nå 400 sårede. De som rykker ut for å gi førstehjelp melder om en håpløs situasjon. Palestinsk Røde Halvmåne tar nå i bruk vanlige biler for å frakte sårede, fordi det ikke er nok ambulanser til å frakte pasienter.

– Vi er bekymret for den situasjonen vi ser nå. Sykehusene og ambulansene på Gazastripen var allerede overbelastet før disse demonstrasjonene startet. Nå er situasjonen mye verre, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Søndag fikk Røde Kors inn to lastebiler med medisinske forsyninger til sykehus på Gaza, men dette er på langt nær nok til å dekke de behovene som er der, sier Apeland.

Røde Kors ber nå partene om å gjøre det de kan for å hindre en eskalering.

– Vi ber alle sider om å gjøre det de kan for å hindre at sivile liv går tapt, sier Apeland.

Publisert: