Streikefast i København

200 bergensere stoppet av spanskesyken. Skulle til Kanariøyene, havnet i Danmark.

Publisert:

Mer enn to hundre passasjerer som reiste med Ving fra Bergen i retning Gran Canaria i morges, har havnet i Danmark.

Årsak: Flygeledere som ikke møter på jobb i Spania. Landet har innført unntakstilstand.

— Vi reiste fra Flesland klokken 08.30 i morges. Da vi var over Irskesjøen, fikk vi beskjed om streiken og at vi måtte returnere til Bergen. Det ble senere omgjort til København, forteller BT-journalist Arne Colliander fra København.

Les også

Flykaos i Spania

Må bo i København

Flyet kretset over flyplassen i en og en halv time før det landet. Det er litt over to hundre passasjerer i flyet.

— Vi har nå fått beskjed om at vi blir innlosjert på hotell her i København, forteller Colliander klokken 13.10.

Les også

Fast på Flesland

Smekkfull

Klokken 13.45 — siste om København: Usikkert hva som skjer videre.

Kastrup er smekkfull.

Hotellkapasiteten i København skal være sprengt.

Sjekk avganger og ankomster på Flesland

Må bli på Kastrup

Passasjerene må holde seg på flyplassen og vil få ny informasjon klokken 19.00.

Klokken 16.15 fikk passasjerene på Kastrup beskjed om at de får reise videre klokken 20.00 i kveld.

Stopper solhungrige

Spanske flygeledere stoppet solhungrige nordmenns flukt fra kulden lørdag. Flere tusen nordmenn ble rammet av aksjonen blant de spanske flygelederne.

Lørdag ettermiddag melder de spanske luftfartsmyndighetene AENA at mange av flygelederne som har aksjonert og forårsaket kaos på spanske flyplasser, har begynt å vende tilbake til jobben.

Dermed kan det se ut til at deler av luftrommet over Spania kan åpne i løpet av ettermiddagen og kvelden.

En talsmann for AENA opplyste ved 14-tiden at flygeledere i 28 av de 54 sektorene som det spanske luftrommet er delt inn i, allerede var på plass i kontrolltårnene.

En langvarig konflikt om innstramminger i lønn og arbeidstid førte til at svært mange flygeledere sykmeldte seg fredag.

Aksjonen fører til at luftrommet over Spania er stengt frem til søndag, men det ble innført unntakstilstand. Det gjorde at flygelederne kunne beordres tilbake til jobb.

— Jeg har aldri opplevd noe lignende. Visst har jeg blitt sittende og vente lenge på Gardermoen, men jeg har aldri vært med på å måtte snu i luften, sier Berit Sollien (67) fra Østre Toten.

Vendereis

Sammen med mannen Knut, som er slagrammet og avhengig av rullestol, skulle den erfarne Syden-turisten til Gran Canaria lørdag morgen. Etter drøye to timers reise måtte flyet snu og vende tilbake til Oslo Lufthavn Gardermoen.

— Det er jo ille nok for voksne, men det blir jo ekstra ille når en reiser sammen med funksjonshemmede eller barn, sier Sollien til NTB.

Sollien var på vei til Gran Canaria sammen med over 200 charterpassasjerer fra Ving, Apollo og Star Tour da flyet måtte gjøre vendereis etter at det hadde passert Irland. Passasjerene ble informert om at flyet hadde lagt om kursen for ikke å passere over det spanske fastlandet, men så ble også flyplassen på Gran Canaria stengt. Nå må passasjerene belage seg på timer med venting på Oslo Lufthavn.

— Vi har også to fly fra Trondheim som måtte snu på vei til Spania, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo til NTB.

Apollo har i alt tolv flyginger til og fra Spania lørdag, og 3.200 passasjerer blir rammet.

— Dette er selvfølgelig veldig kjedelig for passasjerene. Vi håper å få dem hjem eller ned i løpet av kvelden, sier Begby.

Rutefly

I tillegg til charterselskapene er mange av Norwegians og SAS’ passasjerer rammet. Også Ryanair har flyginger til Spania, fra Torp og Rygge.

— Dette rammer oss i aller høyeste grad. Vi skulle hatt tolv flyginger i dag - tre rutefly og ni charteravganger, sa informasjonskonsulent Monica Hovland i SAS til NTB i 12.30-tiden lørdag.

Også Norwegian er hardt rammet

  • Vi har 60 avganger til og fra Skandinavia. I alt er rundt 6.000 passasjerer rammet. Fra norske flyplasser skulle vi lørdag ha flydd til og fra Spania fra Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim, sier pressetalsmann Karl Peter Gombrii i Norwegian.

Gombrii sier at passasjerer som skal ned til Spania, kan få booket om sine billetter gratis, da med unntak av til flyginger i romjulen.

Både SAS, Norwegian og Apollo sier at de vil holde sine passasjerer informert via SMS.

Kan straffeforfølges

Aksjonen blant de spanske flygelederne har ført til at 90 prosent av alle avganger til og fra spanske flyplasser er innstilt. I alt er om lag 300.000 passasjerer rammet.

Unntakstilstanden spanske myndigheter innførte lørdag gjør det blant annet mulig for myndighetene å straffeforfølge flygelederne. Det er første gang siden diktaturet ble avviklet i 1975 at det er innført unntakstilstand i Spania.

Kaoset startet fredag da svært mange av landets flygeledere sykmeldte seg. Bakgrunnen er en konflikt om blant annet innstramminger av lønn og arbeidstider.

Publisert: