Fredspris gir håp for Indias 13 millioner barnearbeidere

Fredspris til tross: Organisasjoner peker på enorme problemer med barnearbeid i India. Situasjonen er grusom, mener Thorbjørn Jagland.

Publisert Publisert

FIKK FREDSPRISEN: Indiske Kailash Satyarthi og pakistanske Malala Yousafzai. Foto: SCANPIX

  • NTB

Søndag kommer Indias president Pranab Mukherjee til Norge på statsbesøk. Det skjer bare to dager etter at hans landsmann Kailash Satyarthi fikk Nobels fredspris for 2014 sammen med pakistanske Malala Yousafzai.

Satyarthi har viet sitt liv til å sette søkelys på utnyttelse av barn for økonomisk gevinst, først og fremst i India, men også globalt. Men både barnearbeid, slaveri og forskjellsbehandling av jenter er fortsatt et stort problem i India.

Ifølge FNs barnefond (UNICEF) utgjør barnearbeidere i alderen 5-14 år 13 prosent av arbeidsstyrken i landet. 13 millioner barn jobber.

— Store behov

Et hovedbudskap fra Redd Barna er at India ikke lenger kan bruke fattigdom som en unnskyldning for ikke å levere på barnerettigheter.

— India har en kjempesterkt voksende økonomi. Utfordringen når bruddene på barnerettighetene fortsatt er så store, er økonomisk utnytting og mangel på politisk vilje, sier kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna til NTB.

— De innførte fri og gratis skole for alle barn, men fortsatt er det millioner av barn som ikke går på skole. Loven blir ikke fulgt opp, og en av hovedgrunnene er at barna jobber, sier hun.

I likhet med UNICEF Norges generalsekretær Bernt G. Apeland oppfordrer Hegna India til å slutte seg til internasjonale avtaler mot grovt barnearbeid.

- Grusom situasjon

— Vår oppfordring er å fortsette arbeidet med å styrke helse og utdanning i India, slik at den tredelen av befolkningen som ikke nyter godt av den økonomiske veksten, også får nyte godt av den, sier Apeland til NTB.

Det er også et stort problem at lovverket ikke følges opp i konkret handling, mener han.

Situasjonen når det gjelder barnearbeid og undertrykking av kvinner er grusom både i India og Pakistan, slår Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland fast.

— Jeg tror det legger et veldig stort press på myndighetene i India og Pakistan, det har vi sett allerede. Sånn sett er jeg overbevist om at prisen vil være svært viktig, sier han til NTB.

— Det er fortsatt et enormt antall barn som lever i rent slaveri, det er fortsatt store overgrep mot kvinner - ikke bare ved at de ikke får utdanning, men overgrep på annen måte også. Det er fortsatt mye ugjort, sier han.

- Ikke kritikk

Indias ambassadør til Norge, Norman Browne, hyller fredsprisen til Satyarthi. Han avviser at den kan sees på som en kritikk av indiske myndigheter for ikke å gjøre nok for å bekjempe barnearbeid. Han mener det hele tiden pågår arbeid for å gjøre noe med problemet.

— Det er en gradvis prosess, og det har blitt gjort en god del, sier Browne til NTB.

— Tror du prisen vil få politikere og politiet til å ville gjøre mer for å bekjempe barnearbeid?

— Vi burde ikke se på prisen på den måten. Den velviljen denne prisen gir i India og resten av verden, vil bidra til å rette oppmerksomheten mot det mest dyrebare vi har, nemlig verdens barn.

Han peker på at statsminister Narendra Modi har gratulert den indiske prisvinneren.

Publisert