Astrid reddet fra gisseltakere

REDDET: Astrid Sehl fra Flyktninghjelpen var en av de fire som ble tatt som gissel før helgen. Sehls Twitter-profil / Scanpix

  • Hendelsen gjør vårt og andres arbeid mer komplisert.
Åshild Eidem

Astrid Sehl er blant de fire løslatte hjelpearbeiderne som fredag ble kidnappet i Kenya. De er nå på vei til Nairobi.

— Dette er en situasjon vi er nødt til å undersøke grundig og lære av, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson under en pressekonferanse som startet klokken 13 i dag.

De fire gislene som nå er satt fri er Sehl (33), canadiske Steven Dennis (37), canadiske Qurat-Ul-Ain Sadozai (38) og filippinske Glenn Kostes (40). De er nå på vei til Nairobi. Sehl jobber som Flyktninghjelpens informasjonsrådgiver på Afrikas horn, skriver Aftenposten.no .

Mistenker al-Shabaab

Rasmussen takker kenyanske myndigheter for arbeidet med å frigjøre gislene, som nå skal være i trygge hender.

— Det vi vet er at de har gått mye, men de har gått sakte. Om de har vært i en by eller sovet ute vet vi heller ikke på nåværende tidspunkt, sier Rasmussen.

Hun opplyser at Flyktninghjelpen verken vet hvem som utførte kidnappingen eller kjenner til gisseltagernes motiver. Flyktninghjelpen har ikke vært i kontakt med dem, ifølge Rasmussen.

Men Cyrus Oguna, talsmann for det kenyanske forsvaret, sier til Aftenposten.no at de mistenker den islamistiske militsen al-Shabaab1.

— Vi mistenker medlemmer av al-Shabaab eller deres sympatisører, sier han.

Al-Shabaab er en militant islamistisk bevegelse som kontrollerer store deler av det sørlige Somalia, og gruppen ble formelt innlemmet i al-Qaida tidligere i år.

- Økonomisk motiv

— Da vår letetropp kom over dem, løp de av gårde. Det oppstod en skuddveksling, og en av dem ble drept. To andre flyktet, forteller Oguna.

Det var under denne skuddvekslingen de fire gislene ble løslatt.

Da vår letetropp kom over dem, løp de av gårde. Det oppstod en skuddveksling, og en av dem ble drept. To andre flyktet. Cyrus Oguna i det kenyanske forsvaret

De frigjorte gislene har fått behandling for sjokk, sult og utmattelse. Da skal ha gått svært langt de siste dagene, og noen av dem har store gnagsår på føttene. Én lider av skuddskader i benet. Ellers er alle i god behold.

- Hva vet dere om gisseltagernes motiv?

— Motivet kan bare ha vært økonomisk. Dersom gislene ikke ble reddet, ville de trolig bedt om løspenger, sier Oguna.

Trusler og vold

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier i en pressemelding fra Utenriksdepartementet at han er glad og lettet for at de fire hjelpearbeiderne nå er i sikkerhet.

— Hjelpearbeidere på Afrikas Horn er utsatt og det er mange eksempler på både trusler og vold mot de som jobber for å hjelpe andre. Våre tanker går til de etterlatte til den kenyanske sjåføren som ble drept da bortføringen fant sted, sier Støre, som takker kenyanske myndigheter for å ha bidratt til å løse saken.