Komplisert operasjon for å hente ut savnede fotballgutter i Thailand

Tolv gutter og deres fotballtrener er funnet i live etter å ha vært savnet i ni dager i en grotte i Thailand. Men fortsatt gjenstår det å hente dem ut.

Publisert:

Alle de tolv savnede guttene og treneren deres som ble funnet i live i grotten i Nord-Thailand, avbildet på en video som den thailandske marinen har lagt ut. Foto: AP / NTB scanpix

De savnede guttene myser mot lommelyktene på denne videoen etter at de ble funnet dypt inne i en grotte i Thailand etter å ha vært savnet i ni dager. Foto: AP / NTB scanpix

En pårørende gleder seg over at de tolv savnede fotballguttene er funnet dypt inne i en grotte i Thailand etter å ha vært borte i ni dager. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix

Bildet viser redningsarbeidere som går inne i grottelabyrinten mandag. Foto: Tham Luang Rescue Operation Center via AP / NTB scanpix

NTB

– Vi fant samtlige 13 i sikkerhet. Vi skal passe på dem inntil de kan flytte på seg, opplyser guvernør Narongsak Osottanakorn i Chang Rai-provinsen.

Fotballaget ble funnet etter en omfattende leteaksjon i Tham Luang-grottene nord i Thailand.

– Men operasjonen er ikke over med dette. Som jeg har sagt før, er planen å drenere ut alt vannet fra grotten og så hente dem ut, sa han videre.

Arbeidet med å hente dem ut, er komplisert. Det kan ta flere dager å pumpe ut vannet slik at de kan gå ut selv. Ellers har det vært vurdert å gi dem grunnleggende dykkeropplæring så de kan føres ut gjennom de oversvømte gangene, men det regnes som farlig.

Myser mot lommelyktene

En dramatisk video som er lagt ut på Facebook av den thailandske marinen, viser de avmagrede guttene som sitter sammen på en smal og hellende hylle i grotten omgitt av dypt vann. Mens de myser mot lommelyktene, ber de om mat og om å få komme seg ut av grotten med en gang.

På videoen snakker en dykker med britisk aksent til dem. Han ber dem være rolig og sier at mange flere er på vei for å hjelpe dem.

Fotballaget med tolv gutter i alderen 11 til 16 år og deres 25 år gamle trener forsvant i den store grotten 23. juni. Kraftig regnvær gjorde at de ble fanget inne i den 10 kilometer dype labyrinten, og ingen har sett eller hørt livstegn fra dem siden.

Osottanakorn sa at dykkerne inne i grotten hadde meldt at guttene hadde trukket seg enda 3–400 meter lenger inn i grotten enn kammeret som heter Pattaya Beach der de trodde de ville finne dem, fordi det rommet ble oversvømt. Rommet kalles Pattaya Beach på grunn av sanden der.

1.000 redningsarbeidere

Over 1.000 redningsarbeidere har møysommelig forsøkt å ta seg innover i de oversvømte grottegangene. Nyheten om at de er funnet i live, kom etter at dykkere meldte om fremskritt tidligere mandag. Redningsarbeiderne var da på vei mot et rom i grotten hvor de trodde fotballaget befant seg.

Så mange som 60 dykkere fra Thailand og andre land tok seg mandag fram gjennom de oversvømte gangene. De strakte et tau igjennom og utplasserte depoter med oksygentanker slik at de kunne gå lenger inn uten å slippe opp for oksygen.

Dykkerne er i tiden siden guttene forsvant, stadig blitt hindret av stigende vannstand på grunn av kraftig regnvær, noe som har tvunget dem til å trekke seg tilbake.

Framgangen skyldtes at det sluttet å regne søndag, slik at vannstanden begynte å synke, og dykkerne derfor kom seg forbi et oversvømt kammer som tidligere hadde blokkert dem.

Savnet i ni dager

De tolv guttene og deres 25 år gamle trener har vært savnet siden de for ni dager siden gikk inn i grotten etter en treningssesjon, trolig for å søke ly fra regnværet. Regnværet førte til at vannstanden steg og hindret dem i å komme ut igjen.

Siden kom det ingen livstegn fra dem, selv om eksperter sa de kunne overleve i opp til en måned uten mat om de oppholdt seg i et kammer som ikke ble oversvømt.

En enorm redningsoperasjon ble satt i gang, med hjelp fra militære og dykkere fra flere andre land. Redningsarbeiderne forsøkte både å ta seg inn gjennom grottegangene og å lete etter eventuelle uoppdagede innganger til grotten.

For dykkerne var det ekstremt vanskelig å ta seg fram gjennom de trange, krokete grottegangene med minimal sikt i gjørmete vann. Flere steder måtte de presse seg gjennom idet de måtte bukte seg i vinkel, med store oksygentanker på ryggen.

Publisert: