Tsunami traff land etter jordskjelv i Indonesia

Jordskjelv utløste en 3 meter høy tsunami-bølge som slo inn over øya Sulawesi i Indonesia fredag. Flere mennesker har mistet livet, opplyser myndighetene.

Publisert: Publisert:

Flere hus er skadd og minst en person er død i en rekke jordskjelv i Indonesia fredag. Foto: Disaster Management Agency / AP / NTB scanpix

NTB

– Tsunamien traff Palu, bekrefter Rahmat Triyono, leder for det indonesiske jordskjelvsenteret. Palu er en by med om lag 350.000 innbyggere og ligger nærmere 80 kilometer fra der fredagens skjelv hadde sitt episenter.

Flere hus ble tatt av bølgen, og en familie på fem er blant de savnede, ifølge lokale myndigheter og indonesiske medier. Bilder på sosiale medier viser bølgen som treffer land og ødelegger flere hus, og hvordan panikkslagne folk forsøker å løpe unna.

Flere mennesker mistet også livet da bygninger raste sammen på grunn av jordskjelvet som rammet området og utløste tsunamien. Myndighetene har ikke oppgitt bekreftede tall på omkomne eller savnede.

Trakk tsunamivarsel

Flere jordskjelv rystet området fredag, og det kraftigste skjelvet ble registrert 10 kilometer under jordoverflaten, rundt 56 kilometer nordøst for byen Donggala i provinsen Sentral-Sulawesi på øya Sulawesi. Det hadde en styrke på 7,5, opplyser det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

Myndighetene utstedte rutinemessig et tsunamivarsel etter jordskjelvet, men trakk varselet etter kort tid.

– Varselet ble trukket tilbake fordi vannet hadde sunket til normalt nivå, opplyser en talsperson for Indonesias meteorologi-, geofysikk- og klimabyrå (BMKG).

Bølgen ødela over 50 bygninger, deriblant en moské og et kjøpesenter, ifølge innbyggere i Palu.

Panikk

Talsperson Sutopo Purwo Nugroho ved det nasjonale krisehåndteringsbyrået sier at jordskjelvene har gjort mye skade i Donggala-området, hvor det bor 300.000 mennesker.

– Innbyggerne løp ut av husene sine i panikk, sier Sutopo.

– Folk blir oppfordret til å være på vakt. Det er bedre å ikke være i et hus eller en bygning fordi muligheten for etterskjelv gjør at det kan være farlig å oppholde seg innendørs. Folk oppfordres til å samle seg i trygge områder og unngå hellende terreng, sier Sutopo.

Tidligere i år mistet minst 550 mennesker livet i en serie jordskjelv på ferieøya Lombok og naboøya Sumbawa.

Publisert: