Da nyheten kom til Bredgade

Gerda Vogeley stoppet å røre i sjokoladegryten i bakrommet på butikken sin i Bredgade da hun hører det i radioen. Det var ikke det at hun ikke visste om ryktene. Gerda Vogeley trodde dem bare ikke, rykter er det så mange av. Men nå dette.

Publisert: Publisert:

SANNE GRAM JENS GRUND CHR. THYE-PETERSEN — Skal vi begynne å likne det engelske kongehus, nå? tenker hun da nyhetsoppleseren konstaterer at ryktene snakker sant: Prins Joachim og prinsesse Alexandra skal skilles. Prinsesse Alexandra har også kjøpt sjokolade i Gerda Vogeleys sjokoladebutikk, der kakaoduften, gaveesker og hjemmelagde sjokoladehjerter frister til kvelder med stearinlys og løfter om mer. Men alltid uten prins Joachim.

Noen få hundre meter fra sjokoladebutikken, er pressen lokket til Det Gule Palæ ved Amalienborg slott av en to linjers pressemelding. Kun tid og sted er oppgitt. Mer vil ikke hoffet si før pressekonferansen, bortsett fra at det er en viktig meddelelse. Men alle i rommet vet det - så godt som. En reporter fra provinsen har kjørt i 180 km/t for å rekke det.

Hoffets pressesjef, Lis M. Frederiksen, ser en kameramann som står og filmer fra en stol. Det får henne til å rope tvers over rommet: - Hei, vil du komme deg ned fra den stolen. Det er en hestehårstol!!

Mannen filmer videre mens munnen hans former ordene «Jeg er på luften».

Klokken 11.30 presis setter representantene fra hoffet seg på hestehårsstolene og hoffmarskalken leser opp fra pressemeldingen fra Dronning Magrethe og Prins Henrik. Slik sluttet eventyrbryllupet mellom Prins Joachim og kongehusets darling, prinsesse Alexandra. De hadde stadig større problemer med å snakke sammen. Å være sammen.

Ikke ute etter eventyr

Eventyret begynte i Hongkong, da Alexandra Christina Manley, soussjef i investeringsselskapet G.T. Management i januar 1994 var invitert til middag. Den danske prins Joachim, som jobbet for A.P. Møller i Hongkong, konverserte med sin borddame med asiatiske trekk, og hun fortalte belevent om sin fødeby, Hongkong.

Alexandra satt ikke og sukket etter å bli prinsesse, har hun senere fortalt, og det var så menn heller ikke kjærlighet ved første blikk. Men følelsene tok form. Sommeren 1994 besøkte Alexandra Schackenborg for første gang, og inntil da var LEGOs klosser og H.C. Andersens eventyr det eneste hun visste om Danmark. Det endret seg raskt.

På en reise til Filippinene falt Joachim på kne og fridde. Hun svarte ja med det samme.

Få dager før bryllupet skulle paret takke for folkegaven. Her ga Alexandra for første gang et inntrykk av sitt format da hun overrasket alle med å ta mikrofonen med ordene: «Dette er min første tale på dansk».

Ingen spindoktor kunne ha castet Alexandra i en bedre rolle hvis formålet var å legge Danmark for sine føtter. I et land der Prins Henriks evner i nasjonalspråket er gjenstand for kjærlig overbærenhet, virket Alexandras perfekte dansk nesten overveldende.

Eventyret var begynt. Men det var ikke eventyret den nye prinsessen var ute etter, har hun senere sagt: «For meg var han Joachim som jobbet hos A. P. Møller. Jeg giftet meg med min mann fordi jeg elsket ham, prins eller ei.

Idyll - utad

Danskene tok raskt den nye prinsessen til seg som «Alex», en rekke organisasjoner ønsket henne som beskytter, og hun ble med tiden en av kongehusets beste ambassadører.

I desember 1998 tok prins Joachim tak i et ømtålig emne da han erklærte at han ønsket seg en sønn. I et intervju sa han: «Jeg kan godt bekjenne at jeg er en gammeldags og bakstreversk mannssjåvinist, for jeg vil pinedød ha en sønn. Jeg rokker meg ikke fra det. Jeg ønsker direkte etterkommere, som ikke bare fremgår av et stamtre. De skal kunne spores visuelt. De skal komme fra meg.

Like etter ble prinsesse Alexandra gravid. Da en 2655 gram tung og 48 centimeter lang prins Nikolai kom til verden klokken 11.52 den 28. august på Rigshospitalet, ble det enda tydeligere hvor glad prinsessen er i barn. Og hvor glade barn er i prinsessen.

Prins Felix ble født i juli 2002, og Schackenborg var stadig familieidyll. Utad. Vel hadde de det travelt, vel kunne han delta på et arrangement i den ene enden av landet mens hun passet barna i den andre, men de færreste trodde annet enn at alt var godt.

Ble løssluppen

På sin sommerferie på Caïx i Frankrike i juli 2003 fortalte de om hvordan de små prinsene delte leker. Men noe var galt, trolig allerede på det tidspunkt, sier en kilde med kontakter i de kongelige kretser: - Det har vært problemer i et par år - kanskje lenger. Det har vært tydelig for mange, og så har det akselerert det siste året. Likevel er det blant parets venner noen som er sjokkert over skilsmissen.

Ca. et år etter sommerferien i Caix, i august 2004, begynte de første ryktene om et skrantende ekteskap. Ekstra Bladet skrev om hvordan paret levde hvert sitt liv. Mens han var et sted i verden, var hun et annet sted. Mens han var i Schackenborg, var hun i parets leilighet i København.

Mange bemerket hvordan den ellers så korrekte Prins Joachim ble mer løssluppen.

Da paret var sammen på Simon og Garfunkel i Parken nylig, var problemene tydelige. Alexandra og Joachim snakket nesten ikke sammen og satt kun ved siden av hverandre et kvarter før de begge søkte annet selskap, forteller en observatør.

I går ga de opp.

Fant bakdøren

I et intervju i 1999 ble prinsesse Alexandra spurt hvordan hun så på at hun ikke kunne si opp hvis hun ikke trivdes i «stillingen» som prinsesse. Til det svarte prinsessen at det hjalp å vite at fra nå av var livet i Danmark: - Jeg kunne ikke flytte hvis jeg ikke var tilfreds med min nye jobb og mitt nye land - eller hvis man ikke var tilfreds med meg. Det var noe permanent. Det var livet. Der var ingen bakdør.

Det kan se ut som om prinsesse Alexandra og prins Joachim likevel har funnet en bakdør. Pressen hører om den fra en alvorstung hoffmarskalk. Radionyhetene forteller om den i en sjokoladeforretning i Bredgade, og Gerda Vogeley synes det er trist. På den andre side, tenker hun, er de to, Alex og Joachim, på det punktet selvfølgelig ikke annerledes enn andre mennesker. Nyhetene er slutt. Gerda Vogeley rister litt på hodet og begynner å røre i sjokoladen igjen.

KAOS: Det er fullt på pressekonferansen det danske hoffet har innkalt til. Ingen har fått vite noe på forhånd, men de fleste har en anelse.<p/> FOTO: SCANPIX

Publisert: