Store skader i Texas

Vegger av vann og kraftig vind har ført til store materielle skader i Houston-området i Texas.

NTB

USAs president George W. Bush har erklært Texas for nasjonalt katastrofeområde.

Lørdag kveld norsk tid hadde redningsmannskaper ennå ikke kunnet bevege seg utendørs for å lete etter mulige ofre i Galveston.

**Les hvordan Hanne Fyrde Nilsen fra Fyllingsdalen opplevde orkanen:

Les også

- Sinnsykt mye vind

— Sinnsykt mye vind**

– Dette er den lette delen av arbeidet, sa en brannmann som søkte ly på et av byens hoteller.

– Men å plukke opp lik vil bli noe helt annet, sa mannen og viste til de mange nødanropene som hadde kommet inn fra mennesker som ikke hadde evakuert i tide.

Siden lørdag morgen har redningsmannskapene måttet holde seg i ro. Det var umulig å drive redningsarbeid samtidig som orkanen Ike slo innover land ved Galveston med en styrke på rundt 50 meter per sekund (180 km/t).

Les også

Rev taket av sjømannskirken i Texas

<b>Rev taket av sjømannskirken i Texas</b> Vegger av vann

Ike ble lørdag nedgradert til en kategori 1-orkan, etter at den traff land. Men selv om den ikke er så kraftig, er den stor i omfang, og fører med seg oversvømmelser, i tillegg til at vinden har gjort store skader.

Vannet steg med hele 6 meter da orkanen blåste innover mot kysten, og voldsomme bølger hamret mot det 5 meter høye diket som beskytter kystbyen Galveston mot vannmassene. Diket ble bygget etter at minst 8.000 mennesker mistet livet da en orkan traff byen i 1900.

Om lag 80 kilometer lenger inne på fastlandet i Texas hylte den kraftige vinden mellom skyskraperne i USAs fjerde største by Houston.

Langs kysten ble 17 oljeraffinerier stengt som følge av uværet. Orkanen har også ført til at rundt 4 millioner mennesker har mistet strømmen.

Evakuering

Amerikanske myndigheter frykter at opptil 100.000 boliger kan bli lagt under vann av Ike. Flesteparten av de 60.000 innbyggerne i Galveston hadde rømt fra sine hjem før uværet traff byen, og det er foreløpig ikke meldt om personskader.

– Vi vet ikke hva vi kommer til å finne i morgen. Jeg håper vi vil finne dem som ble værende her, i god behold, sier ordfører Lyda Ann Thomas i Galveston til avisa Houston Chronicle.

På tross av myndighetenes tallrike advarsler har om lag 90.000 personer valgt å bli værende i boligene sine i kystnære områder i Texas.

Oversvømmelser

Hjelpemannskapene i Texas fikk av sikkerhetsgrunner ordre om å avslutte evakueringsarbeidet da uværet rammet området. Noen av dem som hadde tenkt å bli værende, kom seg likevel unna i siste liten.

– Da jeg våknet, fløt senga mi rundt i huset. Jeg tok med meg det jeg kunne, og kom meg ut, sier David Daubuisson fra Bayou Vista.

Nærmere 300 mennesker som vasset i flomvannet med klær og andre eiendeler i armene, ble reddet ut av Galveston da orkanen begynte å bevege seg inn mot byen. Gatene i sentrum ble raskt lagt under vann.

I Houston bestemte de lokale myndighetene seg for ikke å evakuere av frykt for kaotiske tilstander.

Taket skadet

Ike førte også til skader på den norske sjømannskirken i Pasadena, ikke langt fra Houston. Deler av taket ble revet av da orkanen kom inn over land, forteller sjømannsprest Jan Tommy Fosse.

Men Fosse var likevel beroliget da NTB snakket med ham lørdag.

– Det var voldsomt her en stund, men det verste ser ut til å være over, sa Fosse ved 16-tiden norsk tid lørdag.

ØDELAGT: Fotgjengere går forbi knuste vinduer i Houston etter orkanen. CARLOS BARRIA

KAOS: Slik ser det ut på motorveien like utenfor Galveston i Texas. CARLOS BARRIA

svp://13581