Slik skannes kroppen din i fremtidens sikkerhetskontroll

— Målet er å få unna køene og øke sikkerhetsnivået, sier prosjektleder ved OSL.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Den forhatte sikkerhetskontrollen er kilde til frustrasjon hos mange reisende.

På vinterstid er det av med store jakker, varme sko og belter. Så glemmer du telefonen og nøklene i baklommen, og du må gå tilbake til start.

Nå ønsker Avinor en forbedret og mer effektiv sikkerhetskontroll, og tester i disse dager ut tre nye sikkerhetsskannere. Nå skal hele deg skannes.

Målet er at sikkerhetskontrollen skal gå raskere, og avdekke gjenstander på personen som metalldetektorene ikke oppdager. Kroppsvisiteringer blir det også færre av.

— Utstyret skal mer effektivt kunne avdekke om passasjerer har på seg gjenstander som kan være til fare eller er ulovlige å tas om bord i et fly. Målet er å få unna køene og øke sikkerhetsnivået, , sier prosjektleder Bjørn Kristian Larsen ved Oslo Lufthavn.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

HELE KROPPEN SKANNES: En av de nye sikkerhetsskannerne som testes på Oslo Lufthavn har to vegger slik at hele kroppen fotograferes samtidig. Du stiller deg opp med armene og bena litt ut til siden, så tas bildet.

Ny generasjon skannereMandag formiddag sluses noen titall personer igjennom sikkerhetskontrollen hvor tre splitter nye sikkerhetsskannere er satt opp.

I køen går Lene Gundersen – som er på vei til Florida for vinteren.

Hun lemper av ytterjakken, skoene og trillekofferten før hun går gjennom metalldetektoren og blir med på testen.

— Denne har jeg prøvd før, sier hun og peker på den runde skanneren.

PEPPERKAKEMANN: Bildene som kommer opp på skjermen er alders- og kjønnsnøytrale, og lagres ikke. Du kan selv følge med på skjermen og se om du har glemt noe i bukselommer o.l.

Den er en nyere versjon av sikkerhetsskannere mange vil kjenne igjen ved amerikanske flyplasser, ved Londons Heathrow og Schiphol i Amsterdam.Gundersen går rett inn, og stiller seg på de gule fotavtrykkene og løfter armene i været etter litt instruksjon av sikkerhetsvaktene. Hun er godt fornøyd med testingen, og mener det er godt tiltak

— Jeg synes det er bra at de øker sikkerheten, det gjør det jo bare tryggere for oss, mener hun.

Den aller nyeste sikkerhetsskanneren ble godkjent av EU i slutten av januar, og Norge er først ute med å teste den.

NY GENERASJON: De runde skannerne er kjent fra flere flyplasser i USA, du går inn og løfter armene over hodet før bildet tas.

Den består av to store vegger som skanner bak og foran samtidig. Inne i den må du løfte armene litt ut siden og plassere føttene fra hverandre.Den tredje skanneren er en mer åpen løsning hvor du må løfte hendene over hodet og snu deg rundt mens du blir tatt bilde av.

200 millioner kroner

Pilotprosjektet testes de neste tre månedene på Gardermoen, før de skal velge hvilken skanner de lander på. Larsen sier at skannerne med tiden vil bli aktuelle på Avinors største flyplasser som Sola, Værnes og Flesland, samt Bodø og Tromsø.

— Vi håper at skannerne skal være på plass i løpet av året, sier han.

Prisen ligger på omkring 1,5 millioner kroner pr. sikkerhetsskanner. Hvis dagens metalldetektorer beholdes, trengs mellom 10 og 15 skannere på Gardermoen, men hvis man kun går for den nye løsningen ligger antallet på rundt 25 stykker.

Prosjektet er en del av et stort sikkerhetsprosjekt som lanseres i forbindelse med nye EU-retningslinjer om terror.

Alders- og kjønnsnøytrale bilder

Utstyret som skal testes er godkjent av EU, og benytter millimeterteknologi for identifikasjon av gjenstander.

I 2008 ble sikkerhetskontrollen gjenstand for mye kritikk etter medieoppslag om «nakenbilder» av passasjerene og frykt for at bildene ble lagret.

OPPDAGER ALLE GJENSTANDER: På bildet er gjenstandene markert der de oppdages på kroppen. En vekter ser til hva det er.

Den gang ble prosjektet skrinlagt, men nå er det tatt opp igjen som et ledd i prosessen mot nye Oslo Lufthavn i 2017.Når du går inn i skanneren og bildet blir tatt ser det helt nøytralt ut, og ligner en pepperkakemann. På to av tre må sikkerhetsvakten trykke om det er en mann eller kvinne i skanneren, mens en er helt kjønnsnøytral. Du kan selv se på bildet som kommer opp, og om det er identifisert gjenstander på kroppen din.

— Teknologien er ufarlig, og representerer ingen helsemessige negative effekter, sier Larsen om selve skanningen.

Fredag i forrige uke startet testingen så smått, og passasjerene fikk selv velge om de ville prøve alle tre alternativer. Skannerne er plassert helt til venstre i avgangshallen, og kan testes fra mandag til torsdag.

— Vi var spente på hvordan passasjerene ville reagere, men det var veldig positive tilbakemeldinger. Vi håper publikum vil hjelpe oss å teste de neste månedene, sier sikkerhetsinspektør Para. Paranthaman i Avinor.

Les også:

Dette gjør utledningne grønne av misunnelse

Har du prøvd disse e-gatene noen gang?

Se hva som ble funnet i sikkerhetskontrollen

Publisert: